Gezag van Gods Woord

Er is in kerkelijk Nederland een hele discussie losgebarsten over het vraagstuk van schepping en evolutie. Er zijn sommigen die denken dat de evolutietheorie verenigbaar is met de Bijbelse boodschap. Het is echter zeer de vraag of dit wel mogelijk is. De gedachte dat God miljarden jaren lang de dood heeft gebruikt om deze wereld tot stand te brengen staat er niet in. Het is echter wel een centrale veronderstelling van de evolutietheorie. In deze discussie komt ook voortdurend het gezag van de Bijbel aan de orde. Laat ik over dat gezag iets opschrijven.

In de eerste plaats moeten we bedenken dat de Bijbel Gods Woord is. De Bijbel is het boek van God. Uiteraard heeft God mensen en middelen willen gebruiken om Zijn Woord op schrift te stellen. Maar de Bijbel is niet het boek van Paulus, Johannes, Petrus of wie dan ook. De Bijbel is Gods Woord en de eerste schrijver is de Heilige Geest. De Heilige Geest heeft ons de Bijbel gegeven om te leren wie God is, wie wij zijn, wat de zonde is en wat de genade is. In de Bijbel opent God Zijn heilige mond om tot ons te spreken, aldus Calvijn. Laten we het goddelijke gezag van de Bijbel toch duidelijk onderstrepen. Wij mogen niet knoeien met de woorden van de Schrift. Alzo spreekt de Heere, is een fundamenteel principe voor het lezen en overdenken van de Bijbel.

In de tweede plaats moeten we bedenken dat de Bijbel ook historisch gezag heeft. We lezen in de Bijbel bijvoorbeeld over Mozes, Abraham, Jacob, Job en vele andere mensen. Die mensen hebben ook werkelijk geleefd. We lezen in de Bijbel ook over geschiedenis. Bijvoorbeeld de geschiedenis van de uittocht uit Egypte. Ook dat is geschiedenis. Eeuwen geleden hebben deze dingen plaatsgevonden zoals ze in de Bijbel worden beschreven. We noemen dit het historische gezag van de Bijbel. Laten we oppassen voor de gedachte dat iets in de Bijbel staat, maar dat het misschien historisch heel anders is geweest. Sommigen denken bijvoorbeeld dat al de wonderen in de Bijbel niet echt gebeurd kunnen zijn. Jona in de vis lijkt voor sommigen iets heel vreemds te zijn. We geloven echter dat God deze dingen heeft laten opschrijven en dat ze ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De Bijbel begint met de schepping. En wij geloven dat de aarde door God is geschapen. In heel de Bijbel wordt dat voortdurend onderstreept.

In de derde plaats heeft de Bijbel ook moreel gezag. Moreel gezag betekent dat de Bijbel ons vertelt hoe we behoren te leven. Uiteraard staan er dingen in de Bijbel tot waarschuwing. Het overspel van David en de doodslag daarna op Uria staat natuurlijk niet in de Bijbel om na te doen. Het staat in de Bijbel als een ernstige waarschuwing. Er staan echter ook woorden in de Bijbel waarin de Heere Zijn wil bekendmaakt. We kunnen daarbij bijvoorbeeld denken aan de 10 geboden. Daar zegt de Heere wat Hij van Zijn schepselen eist. En we zijn ertoe gehouden om deze geboden gehoorzaam te zijn. Het is een blijk van diepe onkunde en geestelijke arrogantie als we denken dat we de 10 geboden naast ons neer kunnen leggen. Alle ellende in onze samenleving is in feite ongehoorzaamheid aan Gods goede geboden. In de Bijbel kunnen we lezen hoe we behoren te leven. Wat hebben we in de Bijbel toch veel gekregen. Wij hoeven de goede antwoorden op alle levensvragen niet zelf te bedenken. De antwoorden zijn er al, maar begeren wij ook voor de Schrift te buigen?

Ds. W. Visscher