Wisselvallige trend blijft: ook betere dagdelen

En opnieuw beleven we een ronduit wisselvallige en ook koele week in het zuidwesten van Zuid-Holland.
De hier vorige week al genoemde extra-tropische cyclonen, althans de restanten ervan, veroorzaken nogal wat regen en wind gedurende het tweede gedeelte van deze eerste oktoberweek. De woensdag was nog de relatief beste weerdag van de week met tamelijk rustig weer op 't pleit en de nodige zonneschijn erbij op de Eilanden. Op donderdag evenwel was het herfstweer troef met regen. Er viel ook nog neerslag van betekenis bij. Vooral vlak uit zee kwam veelal een stormachtige wind te staan (een dikke kracht 8, bijna 9). Donderdagmiddag klaarde het tijdelijk fel op en nam de wind al iets af. Echt gure oktoberdagen worden het met overdag nog wel nipt 15 graden, maar voor het gevoel wel kouder.

Vanaf donderdag komen we terecht in een zeer koele noordwestelijke stroming met periodiek enkele buien.
De wind neemt nog iets af, er is wellicht wat meer zon en vooral de nachten worden frisser met 9 graden als het royaal opklaart. Overdag wordt het dan zo'n 14 graden, maar tijdens een paar actieve buien is het soms maar 10-11 graden midden op de dag. Gedurende het weekend stabiliseert de atmosfeer enigszins, maar de buienkansen vanaf zee blijven. Vooral op zaterdag kan 'n cluster met buien toch weer nattigheid geven. Met name medio volgende week zet die stabilisering iets meer door bij de gratie van wat hoge drukinvloed.

Tegen het midden – en vooral richting het einde van de week neemt de depressiedruk andermaal toe. De kans op wederom wisselvallig weer wordt dan weer groter. Voorzichtig kunnen we dus nu al vaststellen dat de eerste pakweg tien dagen van oktober (wellicht zelfs de eerste helft) allesbehalve voorbeeldig weer zal laten zien met volop zon, weinig wind en riante middagtemperaturen tussen de 18 en pakweg 22 graden. Opvallend warm en stabiel weer zit er dus zeker tot half oktober niet echt in. De afgelopen septembermaand was regionaal uitzonderlijk nat. Zo viel er aan de noordwestkant van Flakkee ruim 250 millimeter regen. Aan de zuidoostzijde van het eiland werd aanzienlijk minder hemelwater opgevangen, maar ook daar was sprake van een zeer natte maand. Meer info op www.weerprimeur.nl