Afbeelding
Foto:

Jongeren Ontmoetingsplaats Dorpstienden Ouddorp krijgt 6 maanden verlengingsfase


OUDDORP - Portefeuillehouder, burgemeester Grootenboer, zal aan het college van b. en w. voorstellen om de proefperiode met de Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) aan de Dorpstienden in Ouddorp met zes maanden te verlengen. Daarna zal, op grond van bevindingen, een besluit worden genomen over een eventueel definitieve instemming. Dan moet er ook meer duidelijkheid zijn of de huidige locatie in stand kan blijven of dat naar een plek elders moet worden uitgezien. In feite is dat dan het moment om de balans op te maken.

Door Jaap Ruizeveld

Dit was de conclusie die de burgemeester woensdagavond trok aan het eind van de evaluatiebijeenkomst over het JOP Ouddorp in het Zalencentrum Dorpstienden. Duidelijk werd dat er verbeteringen nodig zijn. Er moet een en ander veranderen.
Jongeren dienen hun verantwoordelijkheid te dragen om een eind te maken aan de rommel en glasscherven die in de directe omgeving van het JOP voor overlast en gevaarlijke situaties voor passanten leiden. Opruimen die rotzooi, was de boodschap.

Teleurstellend

Voor de organiserende gemeente was de bijeenkomst, die was afgesproken na een evaluatiefase van drie maanden, wat betreft de belangstelling, teleurstellend. Er waren 165 uitnodigingsbrieven verzonden. Vooral gericht op direct omwonenden om signalen van hen te ontvangen over het functioneren van het JOP aan de Dorpstienden. Slechts een twintigtal bewoners, naast een groep jongeren, bezocht de bijeenkomst, waar gemeente, politie en o.a. het jongerenwerk, hun inbreng leverden. Dat de huidige locatie, pal bij een school, kerk, sport- en zalencentrum en opstapplaats voor scholieren, niet de meest ideale is, daar is geen meningsverschil over. Maar waar is wel die ideale plek?. Een suggestie uit de zaal om de gemeentelijke locatie (voormalig postkantoor) te kiezen bleek niet haalbaar. Volgens burgemeester Grootenboer is de gemeente in gesprek met een kandidaat-koper voor dit terrein.

Meldingen

Niet geheel uit de verf komt wie de overlast / rommel veroorzaakt. Gebruikers van de jongerenhangplek, gewezen wordt ook snel naar bezoekers van de discotheek in de directe nabijheid, of anderen. Maar in de discotheek worden geen flesjes bier aangeboden en ook door de week is de discotheek gesloten. Burgemeester Grootenboer stelde dat in contact met de exploitant van De Kreek gewezen is dat ook daar een verantwoordelijkheid ligt om overlast te voorkomen. Een bijkomend signaal plaatste een omwonende dat jongeren bij het monument aan de Dorpsweg/Hazersweg een aantal keren rond het nachtelijk uur muzikaal lawaai veroorzaken. Dit feit is aan de politie gemeld. Omdat het toch een evaluatiemoment was werd ook hinder van vuurwerk geregistreerd en werd niet uitgesloten dat er soms van drugs sprake zou zijn.

Samen opknappen

Omdat allemaal alleen te koppelen aan de gebruikers van de JOP ging de bezoekers van de bijeenkomst overigens te ver. "We moeten het samen opknappen", gaf burgemeester Grootenboer aan. "Ja er is af en toe geconstateerd dat het een bende is. Voel je aangesproken. Pak de kans om jullie eigen plek te behouden". De aanwezige jongeren gaven aan best een andere plek te willen voor hun JOP. Waar ze meer privacy hebben. Maar dan niet te ver uit de dorpskern. In de komende maanden houden politie en jongerenwerk rond ontwikkelingen een oogje in het zeil.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding