Afbeelding
Foto:

Getrouwd zijn is de hemel niet

lekker luchtig huwelijksboek
Annemarie van Heijningen-Steenbergen
2017, uitgeverij Boekencentrum
120 blz., € 12,99
ISBN 9789023 951759

'Love is not a feeling. It's an act of your will.' (Don Francisco)
Het huwelijk is een bij de wet geregelde verbintenis tussen twee personen, meldt het Van Dale Woordenboek. In 2016 werden in Nederland 65.249 huwelijken gesloten. Een stijgende lijn ten opzichte van 2015, toen werden er zo'n 900 huwelijken minder gesloten in ons land. (Bron: CBS)
In de nieuwste pennenvrucht van Annemarie van Heijningen geen cijfers of statistieken maar een inkijkje in haar leven als gehuwde vrouw met alle ups en downs van dien. Voorop staat dat in alle vreugde en verdriet die een huwelijkse verbintenis met zich mee kan brengen, Annemarie en haar man Michel zich geborgen weten in de Bron van alle liefde: Jezus Christus.

Perfect?

Gaat dan alles goed en is de onderlinge liefde altijd perfect? De titel van het boek geeft het antwoord op de vraag.
Annemarie verteld eerlijk over de strijd die het soms kost als twee niet perfecte mensen samenkomen. Over ego's, onbegrip, eenzaamheid of wispelturigheid. Maar ook over de parel van de huwelijkse liefde die 'meer is dan harmonie'.
Sprookjes bestaan niet, weet Annemarie. Zo begint ze haar boek en ze eindigt er ook mee. Met in de tussenliggende bladzijden een warm pleidooi om elkaar vast te houden, ook als de liefde op enig moment soms ver te zoeken is. 'Je kunt van heel ver komen en toch weer heel ver komen', aldus Annemarie.

Hug

Uitgaande van de uitspraak 'waar een wil is, is een weg', maakt de schrijfster hierop wel een uitzondering. In bepaalde gevallen is het beter dit 'luchtige' boekje terzijde te leggen.
"Soms is er een ijzersterke wil, maar een opgebroken weg. Bepaalde (psychiatrische) problemen zijn te groot voor onze wil, te zwaar voor onze schouders. Dan blijkt de weg uiteindelijk toch dood te lopen. Als dit bij jou het geval is, dan bied ik je mijn stevigste hug, maar niet de boodschap van dit boek. Leg het weg en koop iets anders. God zegene je, met alles wat je nodig hebt."
Citaten van bekende schrijvers over het huwelijk, afwisselend hilarische en indringende quotes van Annemarie zelf en korte vragen en opdrachten maken het geheel afwisselend.
Allerlei (lastige) onderwerpen die binnen het huwelijk kunnen spelen komen aan bod en Annemarie geeft er praktische en Bijbelse tips bij.

Zegenlijst

Bij het 'zaniklijstje' en 'zegenlijstje' maken over je geliefde hoort een praktische vervolgopdracht. Bij de 'zaniklijst' de taak om samen uit te zoeken hoe je de specifieke zanikdingen van elkaar lichtvoetig kunt maken. Want als je er samen om kunt/leert lachen biedt dat perspectief, aldus de schrijfster. Voor de zegenlijst is overigens twee keer zo veel ruimte gecreëerd in het boek. En de opdracht om bij het laatste lijstje niet te vergeten God en de ander te bedanken voor dit alles.
De schrijfster draagt haar boek op aan Kees van der Staaij en zijn vrouw Marlies vanwege de dappere voorvechterschap voor de huwelijkse trouw.
Annemarie van Heijningen (1977) is auteur van onder meer 'Ik kan het niet loslaten. Over piekeren, perfectionisme en slapeloze nachten' en 'Refomeisje'.