Dr. Van der Velden aan het woord tijdens de discussieavond in Nieuw Rijsenburgh.
Dr. Van der Velden aan het woord tijdens de discussieavond in Nieuw Rijsenburgh. Foto:

Discussieavond CuraMare:

'Verbinden en ontschotten'

Tekst en foto: Adri van der Laan

De voorzitter van de Raad van Bestuur, Koos Moerland, was deze avond vanwege familieomstandigheden verhinderd. Dr. Van der Velden nam daarom de totale presentatie van de avond voor zijn rekening. Avondvoorzitter was Ferdinand Fransen.
Dr. Van der Velden richtte deze avond vooral zijn blik op de toekomst voor CuraMare en voor de gezondheidszorg op het eiland. Vooraf benadrukte hij, dat bij de gemeenschappelijke missie en visie de kernwaarden deskundigheid, gastvrijheid, compassie en vertrouwen centraal blijven staan, "want je kunt torenhoge ambities hebben, maar als je het materiaal niet hebt - mensen met de goede mentaliteit - gaat het niet lukken. Die mensen staan centraal".

Netwerken

In zijn uiteenzetting wees dr. Van der Velden zijn gehoor erop dat de zorg verlenen in netwerken steeds belangrijker wordt. Thuiszorg, verzorgings- of verpleeghuis en ziekenhuis bevinden zich op het eiland in één netwerk en dat is natuurlijk heel belangrijk.
Het lokale netwerk paulina.nu bundelt alle zorgverleners, maar ook de gemeente en het bedrijfsleven. "Paulina.nu kan de sleutel zijn naar een efficiëntere organisatie", aldus Van der Velden. Verder noemt hij het netwerk van de vier samenwerkende ziekenhuizen: Ikazia, Maasstad ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Ikazia. Vanwege dit netwerk kunnen patiënten veel sneller geholpen worden.

Vergrijzing

Ook voor CuraMare is de vergrijzing een grote uitdaging. In kort tijdbestek is het aantal 80-plussers toegenomen van 700.000 naar 2.000.000. "Dat kunnen wij niet handelen", aldus Van der Velden. Het grootste aantal van deze mensen woont huis en de gevolgen worden zichtbaar: de kwetsbare ouderen. Een maatschappelijk probleem. "Als wij nu niets doen, wordt het probleem de komende tien jaar steeds groter". CuraMare gaat hiervoor een visie ontwikkelen aan de hand van een aantal thema's.
Optimalisering van de zorgketen voor kwetsbare ouderen is zo'n thema. De zorgketen voor deze groep van 80-plussers moet sterker worden. Van deze groep zijn er velen die eigenlijk niet thuis horen of in het ziekenhuis liggen wanneer dat eigenlijk niet nodig is. Huisartsen, medisch specialisten en wijkverpleging zullen meer samen moeten werken. "Weg met al die schotten in de zorg", aldus Van der Velden. "Schotten zijn afgestemd op zorg in de grote steden, maar niet voor hier. Die werken belemmerend en die moeten we weg zien te krijgen. We moeten onze keten sterk maken". Hij is er van overtuigd dat Goeree-Overflakkee geschikt is om dit in de praktijk te brengen. "We kennen hier elkaar en dat geldt ook voor de specialisten en huisartsen". CuraMare wil een plan ontwikkelen waarmee men een uitzondering wordt op de regelgeving in Nederland. En we kunnen experimenteren met nieuwe zorgverlening. Vanuit de NZA is positief hierop gereageerd. "Dit is een gouden kans om iets moois te maken".
Voor het verzorgingsgebied Voorne Putten geldt dit ook. Daar komt een aantal initiatieven voor de bouw van een nieuw medisch centrum op de plaats van het oude postkantoor bij de Amnesty Internationallaan in Hellevoetsluis. Het heeft wel vijf jaar geduurd voordat de gemeente Hellevoetsluis hiervoor de vergunning gaf, maar de bouw hiervoor kan volgend jaar beginnen. Hier komen huisartsen onder één dak. Verder wordt er op Voorne Putten samenwerking gezocht met onder meer Careyn. Een ontwikkeling waar ook op Goeree-Overflakkee naar wordt gestreefd. "We zijn niet op overnamepad, want je kunt ook te groot worden. Samenwerking is daarom beter". De stip op de horizon Voorne Putten is dat ook daar de zorg in ketens wordt georganiseerd.

Duurzaamheid

Een ander thema voor CuraMare is duurzaamheid in zijn breedste vorm. Dat geldt niet alleen voor het plaatsen van zonnepanelen, maar ook voor het voeren van een duurzaam personeelsbeleid, door te streven een aantrekkelijke werkgever te zijn.
Een ander thema is de bouw van een nieuw centraal kantoor plus werkruimtes voor de artsen. Op het terrein van het ziekenhuis in Dirksland.
Verder benadrukte dr. Van der Velden dat er goed nagedacht dient te worden over de rol van vrijwilligers en mantelzorgers. "Het is belangrijk om deze goed aan elkaar te binden".
Financieel staat het ziekenhuis er goed voor. Dit jaar nummer 9 op de ranglijst van 96 van de Nederlandse ziekenhuizen. Men heeft een goede reputatie. Toch blijft het voeren van een actief klachtenbeleid heel belangrijk. Ook een verkorting van de wachtlijsten heeft de aandacht. "Maar wij kunnen geen gratis zorg leveren".

Groei?

Groei is niet meer aan de orde binnen het ziekenhuis dat een groei van het aantal specialisten van 66 naar 109 medische specialisten heeft doorgemaakt en daarom is de reden om te groeien weg. "We zijn een volwaardig ziekenhuis". Wel dient men als gevolg van de vergrijzing dat men beter moet gaan organiseren. Daarom moet de zorg voor oudere patiënten sterk worden verbeterd.
Verder noemde Van der Velden de ontwikkeling rondom de ontwikkeling van het Spijkenisse Medisch Centrum.
Een belangrijk punt dat dr. Van der Velden noemde, is het Elektronisch Patiënten dossier dat vandaag – vrijdag 6 oktober – wordt ingevoerd. Waarbij – na toestemming van de patiënt – ook andere specialisten direct informatie kunnen vinden over hun patiënt bij een doorverwijzing van bijv. Dirksland naar Rotterdam.
Na de uiteenzetting van de toekomstvisie door dr. Van der Velden was er gelegenheid voor een discussie met de aanwezigen.
Als antwoord op een vraag kan dr. Van der Velden meedelen dat met ingang van 1 januari 2018 een nieuw lid in de Raad van Bestuur wordt benoemd als opvolger van de dit jaar vertrokken Wim Driesse. Aan de orde kwam het probleem van mantelzorgers, stijgend ziekteverzuim in de zorg en een tekort aan arbeidskrachten. Het werk aantrekkelijk maken en houden voor personeel blijft aandacht vragen. Hierbij kwam ook de uitwisseling tussen ziekenhuiszorg en ouderenzorg aan de orde.
De verschillende zaken die tijdens deze avond aan de orde kwamen, laten zien dat voor alle betrokkenen de zorg in de regio steeds weer voor nieuwe uitdagingen staat. Uitdagingen die alleen in nauwe samenwerking met veel partijen kunnen worden aangegaan.