Meer gegadigden voor Dirkslandse watertoren

DIRKSLAND – Naast de dorpsraad van Dirksland en een particulier die de watertoren wil gebruiken als kaasmakerij en privé-uitkijkpunt, zijn er nog ten minste twee gegadigden voor het monumentale gebouw aan de N215. Het gaat om een makelaar en de eilandelijke omroep SLOGO. Daarnaast wil Outdoor Westvoorne de toren graag blijven gebruiken om het publiek te laten abseilen én om het binnen mogelijk te maken om via een klimwand naar boven te klauteren.

Door Kees van Rixoort

De gemeente Goeree-Overflakkee, eigenaar van de watertoren, is bezig een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Is het mogelijk de toren te gebruiken als trouwlocatie, als plek om kunstenaars uit de omgeving te laten exposeren en als locatie voor vergaderingen en workshops? Begin volgend jaar zal de gemeenteraad, onder meer aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, een besluit nemen over de toekomst van de toren. De gemeente houdt de optie open om het monument van de hand te doen aan een particulier.

De SLOGO is al gebruiker van de watertoren. Bovenop staat een antenne en elders in de toren heeft de lokale omroeporganisatie een zender. Deze zender versterkt het signaal vanuit Ouddorp richting Middelharnis en het oostelijke deel van het eiland. "Wij zouden in de watertoren een tweede studio willen bouwen", zegt Teun Bakelaar, bestuurder van de SLOGO. "We hebben dit al eens bij de gemeente aangekaart, maar die hield de boot af. Toen we hoorden over de plannen van de dorpsraad, dachten we dat het goed is om onze plannen weer onder de aandacht te brengen."

De SLOGO, die ook andere opties – waaronder het Diekhuus – heeft onderzocht, denkt aan een studio op de begane grond of de verdieping. Door de centrale ligging is de watertoren een ideaal punt voor de SLOGO, temeer daar de omroep het gebouw al in gebruik heeft.

Klimwand

Outdoor Westvoorne, dat zes jaar geleden een vergunning kreeg om mensen te laten abseilen vanuit de toren, wil ook graag gebruiker blijven. Jeroen de Boed van Outdoor Westvoorne heeft bovendien grootse plannen: "We zijn bezig met een plan om meer te laten gebeuren in de watertoren. We denken aan het plaatsen van een klimwand in de toren, zodat je straks al klimmend naar boven kan en vervolgens abseilend weer naar beneden."

Voorzitter Jan Leenders van de dorpsraad van Dirksland ziet wel wat in een multifunctioneel gebruik van de watertoren voor de lokale samenleving. "Met goed overleg en goede wil is er een heleboel mogelijk." De SLOGO en Outdoor Westvoorne zijn het daarmee eens.