Afbeelding
Foto:

De actualiteit van het Oude Testament

'De actualiteit van het Oude Testament, over geweld, offers en beloften', door dr. A. Versluis, dr. P. de Vries en prof. Dr. M.J. Paul.

Christenen zien het Oude Testament niet zo zeer als een boek met een aantal verhalen, gebruiken en gebeurtenissen uit het verleden, maar als het Woord van God.

Juist daarom kunnen gedeelten uit het Oude Testament moeilijke en zelfs ongemakkelijke vragen oproepen: wat moeten wij in onze tijd met al dat geweld? Wat is de zin/betekenis van die details in de offerwetgeving? En hoe zit het met de onvervulde beloften van Israël en een toekomstige heilstijd? Zomaar een paar vragen, die om een antwoord vragen.

De drie auteurs gaan in hun bijdragen diepgaand op deze indringende vragen in. Juist door hun benadering vanuit het geheel van de Schrift reiken ze antwoorden aan die de lezer een zekere mate van houvast bieden en ook duidelijk maken wat de relevantie van deze gedeelten is voor onze tijd.

In het Woord vooraf schrijft de studieleider van Studium Generale, dr. A.L.H. (Tom) Hage het volgende:

'Juist de combinatie van een benadering die de Schrift als Gods Woord volop recht wil doen en het zoeken naar verbinding met de actualiteit, vormt de reden dit drietal lezingen – dat onderdeel uitmaakte van het Studium Generale-programma van Driestar educatief in 2017 – te bundelen tot een uitgave in de Driestarreeks. Zij beantwoorden volledig aan onze doelstelling van verdieping van de kennsis van de Bijbel en bezinning op thema's en dilemma's van onze tijd. In die overtuiging wordt dit boek aan ook van harte aanbevolen en zal het zijn weg wel weten te vinden'.

Een kort citaat uit de bijdrage van dr. A. Versluis over geweld in het Oude Testament:

'Wie de teksten over geweld in het Oude Testament leest in het verband van de hele Schrift, zet ze niet aan de kant als een verkeerde menselijke interpretatie; ook niet als een achterhaalde voorfase van het christelijk geloof. Ze horen bij het geheel van de Schrift en dat geweld wordt door Christus en de apostelen niet veroordeeld. Juist waar dergelijke passages schuren met ons wereldbeeld of dwars ingaan tegen onze gevoelens, laten ze iets zien van wie wij mensen zijn, waartoe wij in staat zijn en in welke gebroken wereld wij leven. Deze passages laten ook zien Wie God is, de gans Andere, Die in Zijn heilige toorn met een vernietigend gericht over de zonde kan komen, God Die te vrezen is. Ik kan Zijn handelen niet altijd verklaren of begrijpen. Maar Gods openbaring is ook doorgegaan. Hij heeft Zich in Zijn Zoon ten volle geopenbaard.'

Dr. P. de Vries gaat in op de blijvende betekenis van de Oudtestamentische offerdienst. Op pag. 63 zegt hij het volgende:

Een Christen wil zijn leven in dienst van God besteden. Hij stelt zijn lichaam tot een levend, heilig en aan God welbehaaglijk offer (Rom. 12:1). Een christen brengt door zijn leven in dienst van God te besteden geestelijke offers die God aangenaam zijn door Christus (1 Petrus. 2:5). Een christen kan niets toevoegen aan het offer van Christus. Hij mag dat ook niet proberen.

Dr. M.J. Paul gaat in op de beloften van het Oude Testament, hoop voor verleden, heden en toekomst. Hij besluit zijn bijdrage als volgt:

'In het toepassen van oudtestamentische passages op ons eigen leven moeten we voorzichtig zijn, maar hoe meer we beseffen Wie God is en hoe Hij Zich in de loop van de geschiedenis steeds weer openbaart, kan zich terecht beroepen op beloften aan mensen vroeger. Want Hij is immers niet veranderd? Door de werking van Gods Geest krijgen beloften uit de Schrift een bijzondere glans en kunnen zij grote kracht in ons leven doen. Ook mogen wij deze beloften aan de Heere voorhouden. Dan heeft ons gebed geen twijfelachtig karakter, maar mogen wij vertrouwen op Hem, Die beloften vervult.'

+ duidelijke uiteenzetting vanuit de Schrift
+ Goed literatuur opgave voor verdere studie
+ Overzichtelijk tekstregister

N.a.v. 'De actualiteit van het Oude Testament', geweld, offers en beloften, door dr. A. Versluis, dr. P. de Vries, prof. Dr. M. J. Paul. Een uitgave in de Driestarreeks. ISBN nr. 9.789.402.904. 796. Prijs € 10,95; Zeer de moeite waard!