Met raad en daad

Kattenkleur

Waarom zijn rode katten altijd katers, tenminste voor zover ik weet? En waarom zit de kat van de buurman altijd bij mijn zoon? Hoe vaak hij hem ook wegjaagt, hij komt altijd weer bij hem terug.

Er zijn wel degelijk rode poezen! Alleen komen zij veel minder voor. Het is allemaal een kwestie van chromosomen en genen. Het is niet mogelijk om alles uit te leggen in de beperkte ruimte van een vragenrubriek. Daarom hier een beknopte uitleg. De erfelijke eigenschappen van een kat worden bepaald door de genen. Het geslacht is afhankelijk van de X en de Y chromosomen. Poezen hebben XX en katers XY chromosomen. Het gen voor rood zit in het X chromosoom. Een poes geeft dus alleen maar X door, de kater bepaalt het geslacht van een kitten. Chromosomen bevatten alle erfelijke eigenschappen, zoals de bouw, de vachtlengte, de tekening van de vacht, het karakter, enz. en ook de kleur. De kleur rood komt dus alleen op het X chromosoom voor en is dus geslachtsgebonden. Om rode poezen te krijgen, moet het vrouwelijke kitten van zowel de moeder als de vader het gen voor rode vacht ontvangen. Rode poezen kunnen geboren worden uit schildpad (zwart met rode vlekjes) of lapjespoezen en rode katers en natuurlijk ook uit de combinatie rode poes en rode kater. En waarom zit die kat van de buurman altijd bij uw zoon? Dat zou u aan de kat moet vragen, maar die geeft geen antwoord. Wij hebben hier vaker vragen over gehad. Bekend is dat katten en ook honden een voorkeur voor een bepaalde persoon kunnen hebben. Mogelijk vindt ook de buurkat de tuin van uw zoon boeiender! Een verklaring kunnen wij helaas niet geven.

Medicijncapsules

Waarom moet je bij medicijnen een hele capsule doorslikken, zodat je ook het plastic omhulsel in je maag krijgt? Ik heb wel eens van mensen gehoord dat ze de capsule kapot snijden en het poeder eruit halen. Ze zijn bang dat het plastic in de maag blijft zitten.

Meestal zijn de capsules die u moet inslikken gemaakt van gelatine, een onschuldige stof. Ze zijn echt niet gemaakt van plastic. Capsules zijn populair omdat het vullen ervan vrij gemakkelijk is en omdat de meeste patiënten de capsules gemakkelijk kunnen doorslikken. Mocht u slikproblemen hebben, dan is het vaak mogelijk de capsule te openen en deze op een lepel in te nemen. Het is wel aan te bevelen dit eerst even te bespreken met uw arts of apotheker.

Schoonmaakazijn

Voor de bestrijding van mos en onkruid op een klinkererf en onbebouwde grond gebruik ik tegenwoordig schoonmaakazijn. Het is heel goedkoop en werkt lang na. Maar is dit middel slechter of minder slecht voor milieu en grondwater in vergelijking met de reguliere bestrijdingsmiddelen?

Azijn ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. Azijn wordt reeds generaties lang gebruikt als reinigingsmiddel. Schoonmaakazijn is een oplossing van ongeveer 8% tot 15% azijnzuur. Dat is twee- tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Schoonmaakazijn kent vele toepassingen, bijv. om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen en inderdaad kan het ook in de tuin en voor de verwijdering van de groene aanslag op terrastegels gebruikt worden. Reinigen met (schoonmaak)azijn is niet alleen economisch, maar ook veilig en milieuvriendelijk. Bij normaal gebruik is het product niet zo agressief dat handschoenen gedragen moeten worden, echter langdurige blootstelling van de huid aan het middel kan klachten geven. Het is zeker veel minder slecht dan de reguliere bestrijdingsmiddelen.

Ingrediëntenvermelding

Voor zover wij weten, hoort in melk calcium te zitten, maar als je pap of vla in de winkel haalt, zit er vaak geen calcium in, maar eiwitten. Waar wordt deze pap of vla dan van gemaakt? Het is ons een groot raadsel.

Volgens Europese regelgeving moet op levensmiddelproducten de ingrediënten nauwkeurig vermeld worden. Het hoofdbestanddeel van pap of vla is melk. Volgens artikel 19 van de EU Verordening nr. 1169/2011 is het toegestaan van een aantal producten de ingrediënten niet te vermelden als de benaming van het levensmiddel (in dit geval het bestanddeel melk), de duidelijke identificatie (melk) van de aard van het ingrediënt mogelijk maakt. Dit geldt o.a. ook voor onbewerkte verse groenten en fruit, koolzuurhoudend water en uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen.