In principe aandelenbelang in Eneco afbouwen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase boog de raad zich over het collegevoorstel in te stemmen met het principebesluit om het aandelenbelang in Eneco te gaan afbouwen. Hoewel het een bevoegdheid is van het dagelijks bestuur wilden b. en w. gezien de zwaarwichtigheid van het besluit toch een ruggensteun vanuit de volksvertegenwoordiging. Na wat informatieve vragen kon het agendapunt door naar de oordeelvormende fase.

Door Jaap Ruizeveld

Het is een actueel onderwerp dat in gemeenten al tot vergezichten leidt. Wat te doen met het geld dat straks kan binnenkomen?. In Rotterdam wordt gedacht aan uitbreiding van het metronet. In Hellevoetsluis wil men geld besteden voor aanpak bedrijvenpark. Maar is het wel zinvol nu al zo concreet over bestedingen te praten?. Immers de Ondernemingsraad Eneco kan met een rechtsgang nog voor een blokkade zorgen als de gemeenten voor het financieel gewin gaan. En niet afbouwen / niet verkopen?. Dan heb je toch jaarlijks een dividend om leuke dingen voor te doen?. Goeree-Overflakkee heeft een klein aandelenbelang van 1.24% (of wel 61882 aandelen): Vertaald in geldbedrag betekent dit dat jaarlijks in de gemeentelijke boeken gerekend wordt met een dividendopbrengst van 600.000 euro.

Splitsing

Eind januari is Eneco holding gesplitst in een commercieel productie- en leveringsbedrijf (Eneco) en het gereguleerde netwerkbedrijf Stedin. Omdat Eneco hiermee een ander bedrijf werd was het aanleiding voor het college de voor- en nadelen van het aandeelhouderschap opnieuw te bezien. Vanuit de aandeelhouderscommissie is het verzoek gekomen aan alle 53 gemeentelijke aandeelhouders om vóór 31 oktober nu een principebesluit te nemen omtrent de invulling van het toekomstig aandeelhouderschap van energiebedrijf Eneco.

Zeggenschap beperkt

In het document wordt gewezen op het publiek belang: Dat is de leveringsgarantie, veiligheid en voorzieningszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van energie. Op het financieel belang waarbij het risicoprofiel is toegenomen ten opzichte van de voormalige Eneco Holding. De mate van zeggenschap is beperkt. Er is een risico bij verkoop of de timing wel of niet goed kan zijn. Het betreft vooralsnog een principe instemming. Het definitieve besluit zal pas na de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 worden genomen, vertelde wethouder Feller bij zijn toelichting.