Gezonde leefstijl bij sportclubs

GOEREE-OVERFLAKKEE – Namens de SGP-raadsfractie stelde Breederveld mondelinge vragen aan het college over het onderwerp Gezonde leefstijl bij sportclubs op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Zijn fractie vernam dat een gezonde leefstijl geen prioriteit heeft bij sportclubs. Het gaat dan om roken langs de velden, het schenken van alcohol in de kantines waar jeugdige bezoekers bij zijn en ook het verkrijgen aldaar van ongezonde etenswaren. De vraagsteller wilde o.a. informatie over de gemaakte afspraken met de sportclubs en de controle daarop. Welke maatregelen kan het college nemen om hier verbetering te realiseren en wat is er van het vastgestelde beleid terecht gekomen, zoals vermeld in nota's als Jeugd op Gezond Gewicht?.
Wethouder De Jong stelde dat de gemeente thans met korfbalclub Good Luck een pilotproject uitvoert voor een gezonde sportkantine. In het algemeen gelden er voor de clubs de landelijke regels omtrent rookvrije ruimten, leeftijdsgrens voor alcohol schenken enz. Clubs dragen zelf verantwoordelijkheid. Een gemeentelijke controle of beleid is voorbarig aldus De Jong.