Wat voor gemeente wil Goeree-Overflakkee zijn?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een ontwikkelnota Overheids- en Inwonersparticipatie was donderdagavond als onderwerp geagendeerd in de raadsvergadering.

Door Jaap Ruizeveld

Voortvloeiend uit de in mei 2015 aangenomen PvdA-motie waarin de vraag centraal stond: Wat voor soort gemeente wenst Goeree-Overflakkee te zijn?. In de oordeelvormende fase stelde het college voor deze nota vast te stellen als startpunt voor nadere uitwerking en tevens om instemming met het verzoek om de Klankbordgroep Sociaal Domein hierbij te laten participeren. De raad kon gelijk over de nota als startpunt besluiten. Het stuk werd positief beoordeeld.
In genoemde motie (2015) werd aandacht gevraagd voor de toepasbaarheid en de voor- en nadelen van de verschillende typen en vormen van de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke setting daarbij. Een stuurgroep heeft zich over deze materie gebogen maar het heeft allemaal lang geduurd in tijd en inmiddels zijn veel ontwikkelingen de revue gepasseerd die van invloed zijn op zowel het gemeentelijk beleid als de gemeentelijke organisatie. Dat vraagt om actualisatie. Met het aanbieden van de ontwikkelnota meent het college voldoende handreikingen te doen om discussie over wat voor soort gemeente men wil zijn te voeren. Tegelijkertijd is de nota de aanzet tot een nieuwe versie nota Overheids- en Inwonersparticipatie waarover de Rekenkamercommissie zich positief uitsprak. In de planning geeft het college aan deze nota inhoudelijk in januari 2018 aan de raad te kunnen aanbieden.