Zonder 'Battenoord' wordt de opgave niet gehaald

Vervolg van de voorpagina

Het aantal ontvangen zienswijzen bereikte inmiddels een record. (Áanleiding ook voor de Werkgroep Pallandt Nee om zekerheid te vragen dat in hun plaatsingsgebied de gemaakte afspraken omtrent afstanden tussen turbines en woonkern niet worden gewijzigd. Dit werd door portefeuillehouder Tollenaar toegezegd).

Politieke avond

Raadslid Van der Meer (eigen fractie) stelde donderdag opnieuw vragen omtrent de autonome bevoegdheid van de raad ten aanzien van de door de portefeuillehouder gesloten overeenkomst met de provincie. Dat bleek helder te kunnen worden toegelicht. Dan was er ook nog aangereikt de toegezegde onderbouwing van de eerdere inspraak van advocaat De Lange (namens Stichting Mallemolens). Meer dan voldoende ingrediënten voor een spectaculaire politieke sessie in het Rondeel. Met als kritische toeschouwers -ook dit keer- veel eilandbewoners die eerder al via dorpsraden en inspreekbeurten aangaven tot op de barricades te willen gaan tegen de, hun inziens, naderende aantasting van het leef- en woongenot in en rond de dorpen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge.

Niet uitwisselbaar

Van Dam (SGP) gaf aan dat de windopgave op land niet uitwisselbaar is tegen voorzieningen op water of in de vorm van zonnevelden. Er is met de eigen regierol een reductie bereikt van 300 naar 225 MW. Locaties zijn vervallen. Afstanden van te plaatsen turbines tot woonkernen zijn vergroot. Uit onderzoeken is gebleken dat zonder Battenoord de opgave niet wordt gehaald. Hoe teleurstellend dat ook is voor de dorpskernbewoners. Van Dam vroeg (evenals mevrouw Both van het CDA) wethouder Tollenaar zich in te zetten voor een ruimhartige compensatie. Bij een nee tegen het voorstel zullen de initiatiefnemers snel bij de provincie staan voor een aanvraag turbines te plaatsen.

Verwarring                                                                                                                                                

De verwarring en verdeeldheid over dit onderwerp is nog nooit zo groot geweest verzuchtte Osinga (VVD). Recente informatie wilde hij graag laten toetsen. Verwarring over turbines met hogere prestaties in de Noordrand. Waarom is bij de N59 scan alleen de zuidkant bekeken en niet de noordrand?. Met het besluit windpark Battenoord wordt het leefklimaat van de dorpen Oude- en Nieuwe Tonge op onaanvaardbare wijze ernstig aangetast. Heb lef stel het besluit uit zei Maliepaard. Waarom al die haast. Waarom wordt dit er doorgedrukt? Neem tijd voor goed onderzoek. Kom in goed overleg met arbitrage tot bindende afspraken. Tuk (CU) gaf nog eens aan dat het te nemen besluit het minst schadelijke is. Jammer dat die insteek niet overkomt. PvdA (Eijkenduijn) herhaalde zijn tegenargumenten. Er zijn te veel turbines op één plek. Er zijn alternatieven. De belasting voor de twee dorpen is onevenredig en te groot.

Zet in op Noordrand

Heintjes (VKGO) opperde de vraag waarom er geen gezamenlijk overleg is / wordt gevoerd tussen Deltawind, de provincie, initiatiefnemers en met de bewoners. Zet optimaal in op de Noordrand en ontlast Battenoord. Het is allemaal schimmig. Verwarrend. Kijk naar de informatie van mr. De Lange. Wij moeten niet meewerken aan eigen belangen. Het gaat om het belang van onze bewoners. Van Alphen (EVV) vroeg zich opnieuw af waar de bedreigingen dat de provincie de regie in handen neemt op zijn gebaseerd. De aangereikte informatie is onvolledig. De windopgave kan ook zonder Battenoord. Wethouder Tollenaar stelde dat nieuwe onderzoeken niets opleveren. Het is allemaal uitgevoerd. Hij zei zich in te zullen zetten voor de gevraagde compensatiemogelijkheden.