Met besluit over Windlocatie Battenoord neemt gemeenteraad zwaar besluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is een zwaar besluit dat de raad heeft genomen, gaf burgemeester Grootenboer donderdagavond aan. De voltallige coalitiepartijen SGP, CDA, ChristenUnie en een verdeelde VVD-fractie, schaarden zich met 17 stemmen voor en 11 tegen (VVD-er Osinga en de oppositiepartijen PvdA, VKGO, EVV, Maliepaard en Van der Meer achter het zo omstreden voorstel Windlocatie Battenoord. Een wijziging van het bestemmingsplan die plaatsing van 6 windturbines mogelijk maakt.

Door Jaap Ruizeveld

De schermutselingen in de raad begonnen al direct. Van der Meer (eigen fractie) vroeg om het voorstel van de agenda te halen. Eijkenduijn (PvdA) gaf aan het onderwerp uit de besluitvormde fase terug te willen brengen naar de oordeelvormende fase. Dat gebeurde ook en bood alle fracties nog een keer de gelegenheid zich te uiten.
Dat was nog niet alles. Want na twee gesprekstermijnen en een schorsing lanceerde de PvdA een motie waarin het college werd opgeroepen in overleg met betrokken partijen bindende arbitrage te organiseren en zo nodig nader onafhankelijk onderzoek te laten verrichten op tegenstrijdige berichten in het winddossier. Dit toegespitst op geluidsonderzoek en de vraag of de gemeente wel of niet voldoet aan de inspanningsverplichting van de provincie. De motie bleek kansloos. Daarna ging de raad met 18 stemmen voor (de voltallige coalitie) en 10 tegen akkoord met een al - in de vergadering van 14 september door de CU voorgelezen motie. Daarin wordt het college gevraagd de herziening van de gemeentelijke structuurvisie, waarin de begrenzing van de windlocatie Battenoord wordt aangepast aan de plaatsing van maximaal 6 turbines, aan de raad voor te leggen. En aan GS te vragen deze begrenzing van de windlocatie in de provinciale beleidsstukken aan te passen aan genoemd maximaal aantal van deze zes turbines.

Protesten

Niet eerder in deze raadsperiode werden college en fracties geconfronteerd met een zo heftige stroom protesten aan de vooravond van een te nemen besluit. Zo werd in een paginagrote advertentie in eilandelijke media, van Stichting Mallemolens - mede namens verontruste omwonenden kernen Oude- en Nieuwe Tonge - de raad gevraagd tegen de uitbreiding te stemmen. " Een politieke storm die niet over waait" was het credo. Twee insprekers deden ook nog een ultieme poging om de politici te vermurwen.

Informatief                                                                                                                                        

Het college had in de afgelopen dagen in raadsbrieven nog extra documenten met informatie over relevante details rondom de windopgave Goeree-Overflakkee verzonden. Gewezen op bestuursakkoorden en samenwerkingsovereenkomsten en de afspraken omtrent bevoegdheden provincie en gemeente ten aanzien van de te voeren regierol. Ook moesten er nog raadsvragen worden beantwoord.

Lees verder op pagina 10.