Doorontwikkelen Diekhuus scoort bij gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na de ambtelijke toelichting en eerste vragenronde in de vergadering van 14 september konden de fracties nu oordeelvormend zich uiten over de Nota van uitgangspunten Doorontwikkeling Diekhuus. Gevraagd wordt om de intentie uit te spreken om het project verder tot uitvoering te brengen. Een krediet te geven van 60.000 euro, en in te stemmen met een eventuele uitbreiding van de huidige ruimten en de missie (ontmoeten, ontspannen, ontdekken, ontwikkelen, ondernemen en omgeving) te onderschrijven.

Door Jaap Ruizeveld

Het onderwerp werd breed gedragen en leidde zelfs gelijk tot besluitvorming. Een creatief proces dat ons aanspreekt zei Van Dam (SGP). Een schoolvoorbeeld van transparant handelen stelde Keuker (PvdA). De raad wil stapsgewijs bij de vervolgfasen betrokken blijven. De fracties VKGO en ChristenUnie pleitten voor inzet om zowel jongeren als ouderen te binden. Van Papeveld (CDA) vertolkte de gevoelens van meerdere partijen dat hier mogelijkheden kunnen ontstaan voor een Diekhuus als bruisend ankerpunt in het hart van Middelharnis.

Positief signaal

Een waarschuwend signaal om op de exploitatie te letten, integraal het accommodatiebeleid er bij betrekken en afrondend met het advies van Osinga (VVD) om op dit moment het pand van de Technische school nog niet bij de ontwikkeling aan te kaarten. Die stap gaat nu te ver. Wethouder De Jong kon tevreden de support in ontvangst nemen. De Culturele Raad heeft inmiddels ook een positief signaal afgegeven voor de uitgangspunten tot ontwikkeling van het Diekhuis als ontmoetingsplaats met als belangrijke pijlers cultuur en welzijn. Dat met een bibliotheek als kernvoorwaarde.

In september 2016 stelde het college het projectplan Doorontwikkeling 2e fase Diekhuus vast. Hierin staat op welke wijze vorm zal worden gegeven aan het proces tot doorontwikkeling. Inmiddels is de inventarisatiefase afgerond. Uitgangspunten hierin zijn in een nota geformuleerd en deze worden aan de raad voorgelegd. Het presenteert de overeenstemming die betrokkenen met elkaar hebben ten aanzien van visie en missie van het Diekhuus en de gewenste doorontwikkeling. Nu dient de koers te worden vastgelegd. Met de nota van Uitgangspunten is de gemeenteraad aan de voorkant betrokken bij het totale proces. De Culturele Raad bracht advies uit.

Uitbreidingen

Er is samengewerkt met Stichting Zijn, de huidige exploitant / beheerder van het Diekhuus, uitbater van de foyer en de belangrijkste gebruiker van het pand. Omdat nog niet duidelijk is welke functionele- en esthetische aanpassingen aan het pand zullen plaatsvinden is nog geen totaal bedrag aan verbouwingskosten en proceskosten te geven. Gedacht wordt aan een glazen uitbreiding aan de voorkant van het Diekhuus, de zolder en of een deel van het achter het pand vrijkomende deel van de Technische school. Dit voor huisvesting van potentiële nieuwe en huidige gebruikers. Deze gedetailleerde invulling vonden enkele fracties op dit moment wat ver gaan. Stap voor stap wil men naar een door de raad te nemen politieke keuze en uiteraard een onderbouwing van de 60.000 euro. Nu nog moeilijk gedetailleerd te geven gaf de toelichtende ambtenaar aan. Wethouder De Jong zei dat steeds bij uitwerkingen de raad wordt geïnformeerd en zal de vraag gesteld worden: Mogen wij verder?