Sportcomplex DBGC in Oude-Tonge. Wim van Vossen Fotografie
Sportcomplex DBGC in Oude-Tonge. Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Flinke impasse overleg voetbalclubs en gemeente over herijkingsproject

GOEREE-OVERFLAKKEE – Terwijl in de stad Rotterdam (wellicht aanleg van een duurdere variant kunstgrasvelden zonder rubberkorrels) bij voetbalclubs de discussie weer fier de kop opsteekt, wordt op het eiland de gemeenteraad door het college bijgepraat over de problematiek die hier speelt rond de herijking van de voetbalaccommodaties. De raad trok het krediet van 5,3 miljoen euro in dat toen voor het belangrijkste deel gericht was op aanleg van een aantal kunstgrasvelden. Dat kwam niet van de grond. Nog los van het feit dat met het oorspronkelijke krediet het gestelde doel niet gehaald had kunnen worden.

Door Jaap Ruizeveld

In een informatieve brief stelt het college dat op dit moment is besloten een pas op de plaats te maken en met besturen van de voetbalverenigingen hernieuwd gesprekken te gaan voeren. Individuele overleggen. Daarbij trachten steun te verwerven voor de geplande gemeentelijke herijking voetbalaccommodaties. Met als onderlegger een projectplan Vitale Voetbalsport Goeree-Overflakkee 2030, waarbij wordt opgemerkt dat inmiddels het daarin gepresenteerde tijdpad van invulling en uitvoering is achterhaald. Alle inspanningen en vormen van overleg tussen gemeente en clubs ten spijt, er is een flinke impasse te constateren. Met gevolg een vertraging van vele maanden op de oorspronkelijke planning. En het is nog maar de vraag of het nu wel gaat lukken. Immers de verenigingen moeten worden overtuigd dat medewerking aan het gemeentelijk projectplan nodig is en veel clubs hebben in de afgelopen tijd laten weten beslist niet te staan springen voor de gekozen aanpak. De meerderheid van de voetbalclubs ziet tot nu toe geen heil in het gesuggereerde vervolg van het dossier.

Geen optie

Sterker nog. In de brief staat dat verenigingen in de afgelopen trajectperiode een flink deel van het vertrouwen in de gemeente hebben verloren. Het is daarom voor de gemeente ook geen optie om nu tegen de zin van de clubs in zonder meer de oorspronkelijke aanpak door te drukken, zo stelt het college. De voetbalclubs richten zich op het verbeteren van de kwaliteit van de accommodaties en vinden een brede analyse van, en mogelijke ondersteuning op, andere elementen van hun vitaliteit niet nodig. De gemeente staat dit duidelijk niet voor omdat dit diverse risico's inhoudt voor zowel de clubs als voor de gemeente. Ook zou het voorbijgaan aan de wellicht flinke gevolgen die het voor verenigingen kan betekenen wanneer de gemeente de wijze van uitvoeren en bekostigen van het onderhoud van de accommodaties zou uniformeren.

Historie

In maart van dit jaar stemde, zoals gemeld, de gemeenteraad in met het intrekken van het krediet dat was beschikbaar gesteld voor de realisering van kunstgrasvelden voor de voetbalclubs op het eiland. Besloten werd dat er - onder leiding van een nieuwe projectleider - een herijking zou plaatsvinden van de geplande aanpak. Eind mei kwam hier groen licht voor. Gekozen werd voor een ander uitgangspunt dan de vraag of alle verenigingen kunstgrasvelden zouden moeten krijgen.

Herijking

De probleemstelling voor de herijking werd gestuwd in de richting van: "Hoe vitaal is de voetbalsport op het eiland nu en hoe vitaal is deze over 15 jaar en op welke wijze moeten accommodatievraagstukken worden aangeplakt om de gewenste vitaliteit tenminste vast te houden en of te verbeteren. Er is een scan uitgevoerd en in een gezamenlijke bijeenkomst met de clubs is in juni het project toegelicht. De clubs leverden hun inbreng en dat leidde er toe dat het projectplan werd herzien. Maar het bracht tot nu toe niet de gewenste concrete samenwerking. Het woord impasse past. Is er dan helemaal niets gebeurd in de afgelopen periode?. Dat is ook weer niet waar. Zo geeft voetbalclub DBGC in Oude-Tonge (die samen met DVV'09 in Dirksland) de grootste problemen presenteerde, aan dat de gemeente opdracht gaf aan de firma Bras voor grootschalige renovatie van het hoofdveld, inclusief afrastering en verlichting. Een project dat nagenoeg is afgerond.

In Presidium

Mevrouw 't Hoen (PvdA) vroeg of dit onderwerp beeldvormend op de agenda van de gemeenteraad geplaatst kan worden. Burgemeester Grootenboer gaf aan dat dit verzoek in het Presidium aan de orde wordt gesteld