Tot medio komende week nogal wisselvallig

Aan het veelal fraaie rustige nazomerweer komt geleidelijk een einde als we de depressiedruk vanuit het westen sterk zien toenemen richting het weekend. Begin oktober komen zelfs de wilde restanten van twee ex-tropische cyclonen mee richting Schotland en het Noordzeegebied. De diverse weermodellen hebben altijd moeite met zo'n ontwikkeling. De ene variant laat het lagedrukgebied zuidelijker passeren, terwijl het andere de ex-cycloon veel noordelijker intekent. De mate van wind en regen in ons land hangt hier nadrukkelijk mee samen. Soms kan het enorm meevallen met een in aanleg 'regendag'.

Aanvankelijk is het nog opvallend mild (tot en met vrijdag maxima tot rond of iets boven de 20 graden).

Het zeer krachtige hogedrukgebied boven het uiterste noordoosten van Europa (Kareliƫ) biedt vooralsnog goede weerstand tegen de oprukkende storingen vanaf de oceanische kant. Met een zuidenwind wordt dan ook eerst nog die warme vastelandslucht meegenomen. De kans op regen lijkt op vrijdag tijdelijk weer wat geringer waarna deze later op de dag en vooral later in het weekend weer veel groter is op de Eilanden.

Echt doortastend zijn de eerste regenfronten nog niet, dus grote neerslagsommen zitten er niet aan te komen in Zuidwest-Nederland. Een terugkeer van de flinke septemberregens is niet aan de orde voorlopig.

Met oktober op de kalender wordt het nog wat wisselvalliger in West-Europa onder invloed van de al genoemde extra-tropische cyclonen. Het Amerikaanse weermodel laat een depressie sterk uitdiepend arriveren nabij Schotland vanaf zondag, terwijl het Europese weermodel iets gematigder is vooralsnog. Een definitieve depressiedoorbraak hoeft er niet per se in te zitten begin oktober. Het zou best eens zo kunnen zijn dat hogedrukgebieden zich weer kunnen herpakken later. Maar eerst moeten we het doen met een tamelijk wisselvallige fase tot halverwege de eerste week van oktober. De hoofdmoot van de regenval volgt in de loop van zondag richting maandag. Dinsdag zijn het dan weer een paar stevige buien die volgen.

De maxima komen ook een stuk lager uit dan met zo'n graad of 16 en daarbij neemt de wind ook regelmatig flink toe uit het zuidwesten.