Afbeelding
Foto:

Geen woord Spaans

"Wilhelmus va-han Na-has-sauwe'' zingen de Iele sopranen, brommende bassen en galmende tenoren. Dat beeld gaan we in de toekomst nog vaak op scholen in Nederland zien. Tenminste, als het aan het CDA ligt.
Ik vind 't een uitstekend idee. Een beetje vaderlandsliefde kan in Nederland geen kwaad. Naast het feit dat ik het niet meer dan normaal vind dat mensen het eerste en het zesde couplet van ons volkslied uit hun hoofd kennen.
Lichtend voorbeeld van veel voorstanders is Amerika. Dat land staat bekend om z'n - in onze ogen - vaak overdreven nationalisme. Wij als nuchtere Nederlanders zien daar enkel verdwaasde Yanks in. Maar is dat wel juist?
Hoge mate van symboliek zit ook in het feit dat militairen in de VS de Amerikaanse vlag in spiegelbeeld op hun uniform dragen, zodat de vlag altijd fier naar voren wijst. En als het volkslied gespeeld wordt staan ze met hun hand op hun hart. Schitterende en navolgbare symboliek, wat mij betreft.
En daarnaast kent het Wilhelmus een grote historische waarde. Het gaat over de totstandkoming van ons land en onze beschaving. De vrijheidsstrijd tegen Spanje, de vrijheid van religie, het vaste vertrouwen op Boven en nog veel meer elementen van onze cultuur worden duidelijk door het Wilhelmus. Van cruciaal belang dus!
Lessen op scholen hoeven van mij niet doorspekt te zijn met nationalisme. Natuurlijk moet je ook weer niet teveel aan landsverheerlijking doen. Het risico is dan dat de schaduwkanten als slavenhandel onder het tapijt geveegd worden.
Maar toch juich ik het nieuws dat een bezoek aan de Tweede Kamer en het Rijksmuseum waarschijnlijk verplicht wordt voor scholieren van harte toe. Kennis van het verleden is enorm belangrijk. Want wie het verleden niet kent is gedoemd deze te herhalen, zei iemand eens.
Uitermate droevig is dan dat veel Nederlanders het Wilhelmus niet tot nauwelijks kunnen zingen. Verder dan wat bedroevend gemurmel komt men niet meer. Dat moet veranderen!
Symboolpolitiek is het niet. 'Het Wilhelmus hoort om zijn inhoud en context thuis in de geestelijke bagage van iedere Nederlander'. En daar is geen woord Spaans bij.