Huwelijk

Het huwelijk is een bekende ordening in het maatschappelijke leven. Man, vrouw, kinderen worden door de band van het huwelijk aan elkaar verbonden. Mensen trouwen met elkaar op vrijwillige basis. Een huwelijk mag dus nooit afgedwongen worden. Helaas komt het wel voor dat jonge mensen trouwen omdat er een kind wordt verwacht. Maar de komst van een kind alleen kan geen reden zijn voor een huwelijk. Dan moeten twee mensen ook echt het leven met elkaar in liefde willen delen.
Het huwelijk heeft ook een bedoeling. In ons oude huwelijksformulier kunnen we lezen dat het huwelijk is gegeven om elkaar te helpen en bij te staan. Vanuit de Bijbel weten we dat God het huwelijk heeft ingezet. Het is een scheppingsorde. Zo wilde God de geschapen wereld en de relaties tussen mensen ordenen. Wat betekent echter elkaar helpen?

In de eerste plaats heeft helpen een hele praktische kant. Er moet in een huishouden veel gedaan worden. Er zal tussen de man en de vrouw ook wel een zekere taakverdeling bestaan. Maar het is goed dat de taken in het gezin worden verdeeld. De opvoeding van kinderen is beslist niet alleen een taak voor de moeder. Ook vaders hebben een belangrijke taak in de omgang met hun kinderen. De ouders, dus niet de moeders, brachten hun kinderen tot de Heere Jezus. Ook in alle zorg in en rond het huis is er hulp en bijstand nodig. Ramen zemen hoeft echt niet alleen door de vrouw te worden gedaan. Met de boodschappen is het al niet anders. Kortom, in het huwelijk mogen we elkaar in praktische dingen bijstaan. Daar is het voor gegeven.

In de tweede plaats heeft helpen ook een mentale kant. Kijk, we komen in ons leven allerlei problemen tegen. Soms zijn er hele moeilijke vragen, waar we zomaar geen antwoord op hebben. Dan is het belangrijk dat er communicatie (gesprek) is in het huwelijk. Mensen worden aan elkaar verbonden om de dingen van het leven met elkaar te delen. Dat kunnen dingen van het dagelijkse leven zijn. Dat kunnen ook lastige zaken zijn, zoals werk, gezin en opvoeding. Het kunnen ook dingen zijn waar we liever niet met anderen over praten. Het gesprek in het huwelijk is zeer belangrijk. Daar moeten we steeds tijd voor maken. Alle avonden weg, of steeds maar bij vrienden op visite is niet goed voor een huwelijk. Vaak denk ik bij de toekenning van een lintje of de kinderen van de gedecoreerde ook zo blij waren met de activiteit van hun vader…

Het gaat echter in een huwelijk ook nog een stap verder. De dingen van het eeuwige leven moeten ook met elkaar gedeeld worden. We worden er in het huwelijk toe geroepen om elkaar te helpen en bij te staan in de dingen die tot het eeuwige leven behoren. Soms is er in gezinnen amper ruimte om iets over de geestelijke dingen met elkaar te delen. Dan beantwoordt een dergelijk huwelijk niet aan de norm die gesteld is. Soms is het ook niet gemakkelijk om over de geestelijke dingen te spreken. Maar dat betekent niet dat we het moeten nalaten. Laten we dan eenvoudig en concreet beginnen. Op zondag gaan we naar de kerk. Daar wordt een preek gehouden. We kunnen met elkaar spreken over de tekst, het thema en de punten. We kunnen ook eens nagaan of we dingen niet hebben begrepen. En zo kan het gesprek over God en Zijn Woord een plaats krijgen in huwelijk en gezin. Laat het niet zo zijn dat we over alles kunnen praten, maar niet over de dingen van Gods Koninkrijk. Want dan missen we in het huwelijk het allerbelangrijkste. Alleen de zegen van de Heere maakt rijk.

Ds. W. Visscher