Afbeelding
Foto:

Prinsjesdagontbijt 2017: Saaie miljoenennota, maar met klinkende cijfers!

Tekst en foto's: Hans Villerius

Al een aantal jaren organiseert Visser & Visser het Prinsjesdagontbijt, vlak nadat de Minister van Financiën de nieuwe landsbegroting presenteerde. Terwijl ondernemers uit de regio elkaar ontmoeten, onder het genot van een goed en smakelijk ontbijt, gaat mr. Harold van den Berge, partner en fiscalist bij Visser & Visser, voor zijn gasten in vogelvlucht langs de meest in het oog springende maatregels en wijzigingen in de financiële/fiscale regelgeving die uit de Miljoenennota en uit het nieuwe Belastingplan voortvloeien. Daarnaast is er een gastspreker uit de regio. Dat was ditmaal wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Eiland vol ambitie

Het Prinsjesdagontbijt werd ingeluid met een inleidend filmpje dat een duidelijke boodschap had: 'maak van je droom je doel, maar doe dit niet in je eentje; alleen loop je misschien sneller, maar samen kom je verder. 'Samen' was dan ook het thema voor Prinsjesdagontbijt 2017 en dat klonk ook door in het referaat dat de wethouder, als eerste gastspreker, hield.
Hij schetste in vogelvlucht het beleid van de gemeente Goeree-Overflakkee, die vanuit drie hoofdprogramma's werkt, met daarnaast de Toekomstvisie die een zestal speerpunten bevat en vier marketingprogramma's kent. Werken aan duurzaamheid, vanwege de energieopgave van de rijksoverheid. Werken aan innovatie, zoals participeren in de projecten Smartwater en Paulina.nu. Verbindingen leggen, zoals een betere doorstroming op de wegen N59 en N57, maar ook de aanleg van een glasvezelkabel, of de dienstregeling van de waterbus. En het realiseren van digitale portals op het gebied van leven, wonen en werken op Goeree-Overflakkee, evenals het inzetten van het Promoteam Goeree-Overflakkee. Diverse items waaraan de gemeente werkt en die de wethouder de revue liet passeren. "Nadrukkelijk werken we daarbij samen met onze burgers en ondernemers", zo gaf hij verder aan. "De gemeente heeft niet meer de rol dat ze voorop loopt, maar we trekken gezamenlijk op met alle partijen in de samenleving, om met samen onze doelen te bereiken." En het resultaat van dit alles?, zo rondde hij af. "Dat we op het eiland géén krimp meer hebben, maar groei hebben bereikt! Dat hebben we ook nodig om onze voorzieningen in stand te houden. In drie jaar tijd is hier het aantal mensen met 800 gegroeid, waarbij het opvalt dat ook jongeren naar het eiland trekken. Ook het aantal bedrijven en banen is toegenomen. Goeree-Overflakkee is volop in beweging en in ontwikkeling. We zijn een eiland vol ambitie en dat doen we graag samen met u!"

Miljoenennota

Aansluitend was het woord aan Harold van den Berge, die eerst inging op de Miljoenennota. "Een saaie begroting", volgens de fiscalist, "maar wat valt er ook eigenlijk te verwachten, bij een demissionair kabinet. Toch zien we dat op een goede manier op de winkel passen ook heel belangrijk is. Want ondanks een beleidsarme begroting, laat Miljoenennota 2017 klinkende cijfers zien! De economie draait op volle toeren en toont zelfs een groei van 3,3%, zij het dat dit percentage een inhaalslag bevat van de achterblijvende groei in de vorige jaren. Er is meer werk, meer werkgelegenheid en minder werkloosheid. Als positief effect daarvan zien we dat de koopkracht toeneemt. En dat de huizenmarkt aantrekt. Bovendien zijn de overheidsfinanciën gezond, het begrotingsoverschot loopt op en de overheidsschuld neemt af. Ook in Europees verband doet Nederland het heel goed. Samenvattend: een beleidsarme en daardoor saaie Miljoenennota, maar wel een die klinkt als een klok!", aldus Van den Berge. "Het is aan een nieuw kabinet om met een nieuw beleid te komen."

Belastingplan

Met betrekking tot het belastingstelsel merkte hij op dat het huidige fiscale stelsel "broodnodig vereenvoudigd moet worden, met afgevlakte belastingtarieven. Voor een nieuw stelstel is alleen wel vijf- á tienmiljard euro nodig én de politieke wil. En heel belangrijk is hoe de overgangsjaren van het oude naar het nieuwe stelsel worden geregeld."
In vogelvlucht liet Van den Berge de meest aansprekende fiscale issues uit het belastingplan de revue passeren, zoals de afwikkeling van pensioen in eigen beheer, de BTW over het privégebruik van de auto van de zaak voor de directeur/grootaandeelhouder, het terugvragen van BTW over oude posten oninbare debiteuren, het optimaliseren van box 3 inkomsten en het feit dat in de wetgeving de fiscale gevolgen van het huwelijksrecht zijn verduidelijkt.
"Ondanks een beleidsarme begroting is er voor ondernemers dit jaar nog veel te doen wat op tijd geregeld moet worden", zo gaf Van den Berge zijn hoorders mee, waaraan Steef Visser, eveneens partner bij Visser & Visser, toevoegde: "kijk wat goed is voor je bedrijf en naar wat je als ondernemers op het eiland bij elkáár kunt halen. Samenwerken is soms zó eenvoudig en ligt soms zó dichtbij…"