Met raad en daad

Een gazonkruiper

We hebben dit jaar het gazon vernieuwd. Er komt heel veel onkruid op, onder andere iets wat ik niet ken. Het kruipt als het ware over de grond. Ik heb er een paar foto's van bij gedaan, het ene is opgedroogd, het andere zojuist geplukt. Weet u wat dit is?

Dit is Klein kruiskruid (Senecio vulgaris). Het is een kruidachtige, eenjarige plant. Als onkruid is het een plaag voor menig tuinbezitter vanwege zijn hardnekkigheid, door de lange bloeitijd, doordat de plant door zelfbestuiving geen insecten nodig heeft. Het is van oorsprong een Europese soort, maar als cultuurvolger komt hij nu in streken met een gematigd klimaat wereldwijd voor. Klein kruiskruid blijkt zich goed te kunnen aanpassen aan bepaalde specifieke milieus. Vroeger werd de plant als geneeskrachtig gewaardeerd. Alle delen van de plant bevatten verschillende alkaloïden. Vanwege zijn naam werden aan het kruid vroeger allerlei beschermende krachten toegeschreven. Zo werd het gebruikt als afweerkruid tegen heksen en werd het in de wieg gelegd om de baby te beschermen. Klein kruiskruid brengt in een jaar verschillende generaties voort. De zaden kiemen in het voorjaar, wanneer de temperatuur boven de 10 °C komt. In andere jaargetijden kiemen veel zaden wanneer het na een warme periode weer gaat regenen.

ALS

Een familielid heeft waarschijnlijk de ziekte ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose). Ontstaat die ziekte soms in de hersenen? Het begon met een krachteloos gevoel in armen en benen, daarna kwamen er ook pijnscheuten tot in handen en voeten en werd zij erg moe. Zou daar met medicijnen nog wat tegen te doen zijn, of zou het beter zijn naar een homeopathisch arts te gaan?

Amyotrofische lateraalsclerose is een (gelukkig) weinig voorkomende neurologische aandoening. U beschrijft deze ziekte goed, want de stoornis bevindt zich in de motorische zenuwen, die de prikkels uit het centrale zenuwstelsel naar de spieren overbrengen. Omdat er verschillende zenuwen zijn aangedaan, zullen de klachten zich in die spieren voordoen met verschijnselen als moeheid, krachteloosheid, soms pijn, maar op den duur verlammingsverschijnselen. Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is. Dit betekent, dat men dus ook geen oorzaak kan bestrijden. Daarom zijn er tot nog toe geen doeltreffende medicijnen bekend. Men probeert de klachten met fysiotherapie tegen te gaan. Wij kunnen begrijpen dat u in de richting van de alternatieve geneeswijze denkt, maar als u een homeopathisch arts wilt raadplegen, is het beter dit in overleg met de behandelend arts te doen.

Witte chocola gezonder?

Is witte chocola gezonder dan melkchocola in verband met de vetten die er in zitten? Of is dit een fabel?

Witte chocola is eigenlijk helemaal geen chocolade. Witte chocola is gemaakt van cacaoboter waar de cacao uit is verwijderd. De witte kleur ontstaat doordat de cacaoboter is gemengd met melk en suiker. De positieve gezondheidseffecten van cacao zijn dan nagenoeg geheel verdwenen. Hoe donkerder, hoe gezonder. Je zou kunnen zeggen: hoe meer de kleur van uw chocoladereep lijkt op de originele kleur van cacao, hoe beter het is! Pure chocola is weer beter dan de melkchocolade, vanwege het hogere cacaogehalte en het lagere suikergehalte.

Parabenen

Wat zijn parabenen die in handcrème en bodymilk zitten? Is dat soms plastic? Dat gevoel heb ik soms als ik bodymilk of handcrème heb gebruikt. Je handen worden zo glad, dat is gewoon onhandig.

Parabenen zijn met benzoëzuur verwante stoffen. Zij worden gebruikt als conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën, onder meer in levensmiddelen (E214 t/m E219), cosmetica, allesreinigers. Het zijn stoffen met een lage toxische waarde. Uit onderzoeken is niet gebleken dat er schadelijke gezondheidseffecten zijn. Wel zijn er tegenwoordig een aantal milieuorganisaties die parabenen wel als schadelijk beschouwen, die mogelijk (borst)kanker zouden kunnen veroorzaken, maar dit wordt dan weer door onderzoeken van andere organisaties bestreden.