Afbeelding
Foto:

De hele maand oktober: Toen was geluk heel gewoon

GOEREE-OVERFLAKKEE – Toen was geluk heel gewoon. Dat is het thema van de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee. Centraal staan de jaren vijftig, zestig en zeventig, de jaren van Brabantia, de droogkap en de gehaakte pannenlap. De eilandelijke invulling van het landelijke thema 'Geluk' krijgt zijn beslag in een uitgebreid en veelzijdig programma voor jong en oud. Het is nu de derde keer dat historische vereniging De Motte, het Streekmuseum, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief de Maand van de Geschiedenis hier vormgeven. Deze keer haakt ook Breicafé Steekje Los aan.

Door Kees van Rixoort

De Maand van de Geschiedenis is oktober, maar start op de laatste zaterdag van september: de dertigste. Dat gebeurt via de opening van de retro-tentoonstelling met de titel 'Toen was geluk heel gewoon' in het Streekmuseum te Sommelsdijk. In het gehele museum zijn voorwerpen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig te zien. Denk aan de oranje tv en telefoons, de Brabantia-artikelen en – met een knipoog – de droogkap boven de nu iets jongere opoe in het Flakkeese kamertje. Er klinkt ook muziek uit die jaren. Trouwfoto's mogen niet ontbreken als het om geluk gaat. Het Streekmuseum laat ze digitaal zien op de recent aangeschafte belevenistafel.

Pannenlappen

De leden van Breicafé Steekje Los verzorgt een verkooptentoonstelling van retro pannenlappen. De gebreide en gehaakte lappen zijn gemaakt aan de hand van patronen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. De collectie bestaat uit 125 paar, maar die zal spoedig slinken, want de pannenlappen zijn voor 4 euro per tweetal te koop. De koper krijgt niet alleen iets nostalgisch in handen, maar steunt bovendien het Streekmuseum en het Breicafé, die ieder 2 euro per verkocht paar opstrijkt.
De retro-tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 28 oktober. De openingstijden zijn wat verruimd. In ieder geval is het Streekmuseum op donderdagavond 12 oktober geopend van 19.00 tot 21.30 uur. Inclusief bijzondere ontvangst en lekkernijen die passen bij het thema.
Op de openingsdag, zaterdag 30 september, verzorgt toneelgroep De Droage Keeltjes uit Stad aan 't Haringvliet verscheidene toneeloptredens. Het luchtige stuk gaat uiteraard over geluk (of zoiets). De optredens zijn gepland om 13.30 en 15.00 uur. De toegang is gratis, maar na afloop gaat er wel een pet rond.

Archeologietocht

De kinderen worden niet vergeten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het gaat er immers om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde van lokale geschiedenis en deze zo levendig mogelijk onder de aandacht te brengen. Voor de kinderen van 8 tot 13 jaar is een archeologietocht opgezet. Eerst krijgen de deelnemers de Romeinse vondsten in het Streekmuseum te zien, daarna gaan ze zelf aan de slag met een metaaldetector. De kinderen horen verhalen over voorbije tijden en maken kennis met het werk van een archeoloog. De tochten zijn op zaterdag 14, woensdag 18 en zaterdag 28 oktober, steeds van 12.30 tot 16.00 uur. Kaartjes zijn voor 5 euro te koop bij de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta of via www.leerenbeleef.nl.

Avondje Haanstra

De nostalgische films 'Fanfare', 'Glas', 'Alleman' en 'Bij de beesten af' zijn te zien op woensdag 18 oktober tijdens het Avondje Bert Haanstra in de Rabobankzaal van Het Diekhuus. Toegangskaarten (6,50 euro, 5 euro voor leden van de bibliotheek) zijn op dezelfde manier verkrijgbaar als de kaartjes voor de archeologietocht.

Gouden jaren

Op woensdag 25 oktober is de Avond van de Geschiedenis in Het Rondeel. Annegreet van Bergen, bekend van het boek 'Gouden jaren', is dan te gast. Zij vertelt, evenals in het boek, over hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd. En dat zonder nostalgie. Velen zullen een feest van herkenning meemaken. De toegang bedraagt 7,50 euro. Kaarten zijn wederom te koop bij de bieb of via de website van Leer en Beleef.

Spelletjes

Op vrijdagavond 27 oktober is er Oudhollandse spelletjesavond in het Streekmuseum. Schuif aan voor een retro-belevenis met ganzenbord, mens-erger-je-niet, kwartetten, memorie en… een Flakkeese bingo (ook voor kinderen). Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: 2,50 euro.

Cultuurhistorische markt

De echte afsluiting van de Maand van de Geschiedenis is een dag later, zaterdag 28 oktober. Op het programma staat een cultuurhistorische markt in het gebouw van de Prins Maurits in Middelharnis. Van 10.00 tot 16.00 uur presenteren zich Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, RTM-Museum Ouddorp, WO2GO, Streekarchief Goeree-Overflakkee, Sociëteit Rethorica, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Eeuwkant, De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, de Menheerse Werf en Torenmuseum Goedereede. Aanleiding voor de markt is het 25-jarig bestaan van het Genealogisch Centrum, dat zich richt op stamboomonderzoek.
Van 10.45 tot 11.45 uur geeft André Kastelein (Torenmuseum Goedereede) een lezing over de geschiedenis van Goedereede.
De Historische Vereniging Wierden verzorgt een presentatie over De Kersttrein van Wierden, een trein vol dwangarbeiders die op 25 december 1944 op weg was naar Duitsland en werd beschoten door Engelse vliegtuigen, met een aantal slachtoffers tot gevolg. In de trein zaten veel Flakkeeënaren die waren opgepakt tijdens de razzia van 21 december 1944. Deze presentatie duurt van 11.00 tot 12.30 uur.
Van 14.00 tot 16.00 uur is Annejet van der Zijl, schrijfster van historische boeken en biografieën, aanwezig voor een publiek interview en het signeren van meegebrachte boeken, waaronder 'Sonny Boy', waarvan de verfilming deels op Goeree-Overflakkee plaatsvond. Voorafgaand aan het interview is er een openbare leeskring die zich over dit boek buigt.

Ouwe Waerelt

Het septembernummer van De Ouwe Waerelt, tijdschrift van historische vereniging De Motte, is geheel gewijd aan het thema van de Maand van de Geschiedenis: Toen was geluk heel gewoon. Het blad is bij de diverse activiteiten en op de vaste verkooppunten te koop voor slechts 5 euro.
De gemeente Goeree-Overflakkee heeft de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis mede mogelijk gemaakt via een projectsubsidie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding