Margot ten Brinke. Foto: Hans Villerius
Margot ten Brinke. Foto: Hans Villerius Foto:

Serie predikantsvrouwen op Goeree-Overflakkee
Mevrouw Margot ten Brinke
"Bemoediging, troost en vreugde in ons werk"

Wie: Margôt ten Brinke
Woonplaats: Goedereede
Leeftijd: 61 jaar
Getrouwd met: ds. A. ten Brinke. Moeder van 6 kinderen en 22 kleinkinderen.

De dagen van Margôt ten Brinke, predikantsvrouw, moeder, oma en daarnaast parttime verkoopadviseuse in een modezaak, zijn vaak meer dan gevuld.

Bij binnenkomst neemt ze net afscheid van haar echtgenoot, die een afspraak heeft in de gemeente, en vlak daarna rinkelt de telefoon. Ondertussen wijst ze het bezoek gastvrij een plaats en serveert ze koffie.
In de zonovergoten woonkamer van de pastorie aan het Hongaarseplein in Goedereede vertelt Margôt over haar leven, haar werk en de zegeningen die ze ervaart in haar leven als predikantsvrouw. 'Het is mooi om samen dienstbaar te mogen zijn. We willen laagdrempelig zijn binnen onze gemeente en een plek bieden waar mensen graag langskomen."
De moeder van 6 kinderen en 22 kleinkinderen is getrouwd met predikant A. ten Brinke en sinds vier jaar woont het gezin in Goedereede. Voor die tijd was ds. Ten Brinke verbonden aan de Hervormde Gemeente van Hardinxveld-Giessendam.

Tweeënhalf uur

De predikantsvrouw komt, evenals haar echtgenoot, oorspronkelijk uit IJsselmuiden. "We hebben er nog veel familie wonen. Van mijn man leven allebei de ouders gelukkig nog en ik heb mijn moeder nog." Verhuizen naar Goeree-Overflakkee betekende dan ook een flink grotere afstand tussen het predikantsechtpaar en de familie in Overijssel. "Maar we weten dat God ons hier heeft geroepen en de wetenschap dat de Heere wil dat we hier zijn en ons werk doen, geeft ons bemoediging, troost en vreugde in ons werk. Natuurlijk is het dan soms ook gewoon lastig, de afstand tot onze ouders. Je kunt niet zomaar even in de auto stappen om naar je moeder te gaan. Daar zit toch echt een rij-tijd van tweeënhalf uur tussen."

Verjaardag

Inmiddels is het echtpaar gewend om lange afstanden in de auto af te leggen. Alle kinderen zijn uitgevlogen en wonen verspreid door het hele land tot in het buitenland aan toe. Hun enige dochter woont in Antwerpen en is eveneens getrouwd met een predikant.
De kleinkinderen genieten erg als opa en oma op visite komen en Margôt wil dan ook, als het maar even kan, geen verjaardag overslaan van de kleintjes. Nou ja, kleintjes. Het oudste kleinkind is inmiddels vijftien, maar de jongsten zijn nog maar in de babyleeftijd. Het is ook altijd weer genieten als de gezinnen van haar zoons en dochter een weekend komen logeren in de pastorie aan het Hongaarseplein. "Dan zien we elkaar voor wat langere tijd. Het is altijd weer heerlijk als de kinderen komen!"

Veelzijdige taak

Als predikantsvrouw heeft ze een veelzijdige taak. Margôt staat haar man bij tijdens mooie én verdrietige momenten binnen de gemeente. Regelmatig gaat ze mee op bezoek naar de oudere gemeenteleden die niet meer in de kerk kunnen komen, of gaan ze samen op kraambezoek.
Thuis, in de pastorie, wordt onder meer de belijdeniscatechese gegeven. "Dat houden we gewoon hier in de woonkamer. We willen een open en huiselijke sfeer creëren, dat vinden we ontzettend belangrijk."
De predikantsvrouw ervaart dat ze als vrouw ook een eigen taak heeft binnen de gemeente. "Het is goed om binnen de gemeente ook regelmatig van vrouw tot vrouw te kunnen spreken. Het is mooi om dan als vrouw een bijdrage te mogen leveren aan het bij de Heere Jezus brengen van een andere vrouw."

Naar buiten gericht

Margôt vertelt dat ze het belangrijk vindt om als gemeente niet alleen naar binnen gericht te zijn. Juist buiten de gemeente zijn er nog zo veel mensen die de Heere Jezus niet kennen. Ook voor hen moeten we een lichtend licht en een zoutend zout zijn. "We moeten ons niet terugtrekken, maar juist onder de mensen zijn, ook onder degenen die niet in de kerk komen."
Jarenlang zette ze zich in voor het vluchtelingenwerk en ook op dit moment biedt ze ondersteuning aan een allochtoon gezin.
Eén dag in de week, "en soms wat meer als het druk is, zoals in deze periode, als de wintercollectie weer volop binnenkomt", werkt ze met veel plezier als verkoopster bij een modezaak in Alblasserdam. "Ik werk er al jaren en toen ik ging verhuizen naar Goedereede werd me gevraagd om te blijven."
De combinatie van diverse werkzaamheden vindt ze plezierig. "Hier ben ik predikantsvrouw en daar collega", een bijzondere, maar fijne combinatie.

Luisterend oor

De predikantsvrouw is overigens wars van eventuele statusgevoelens. "Ik ben wars van status, daar hou ik niet van.
Ik ben trots op mijn man en dankbaar dat hij het Woord mag bedienen en de Heere hem wil gebruiken. Maar dat mag nooit een reden zijn om je op voor te laten staan. We zijn allemaal gewoon maar mensen die van genade (moeten en) mogen leven."
Als predikantsvrouw krijgt ze soms veel te horen en te verwerken. "Toch is het tegelijkertijd juist het mooie van het wonen in een pastorie. Je kunt veel mensen een luisterend oor bieden en dat is soms al genoeg. Mensen zoeken niet altijd naar een oplossing, maar willen wel graag hun verhaal kwijt."
Soms heeft ze dan de behoefte om even te ontspannen en het hoofd leeg te maken. "Dan ga ik even een stuk fietsen of een eind lopen met mijn man. We wonen hier in een prachtige omgeving om lekker buiten te kunnen recreëren." Daarnaast leest ze graag en staat er af en toe een breiwerk op de pennen.
Haar wens voor de toekomst is dat er nog veel mensen die Hem nu nog niet kennen tot de Heere Jezus mogen komen. "Dat is mijn en ons gebed."