"We zijn nog nooit eerder zo dicht bij een oplossing geweest"

Vervolg van voorpagina

Feller: Onze ambitie is een weg met twee keer twee rijbanen. Maar dat zal waarschijnlijk niet de eerste maatregel zijn. Er zal absoluut een fasering in zitten, waarbij de weg stap voor stap veiliger wordt gemaakt en de doorstroming wordt bevorderd. Van der Vlugt: "We begrijpen dat mensen het lang vinden duren. Zo vindt men dat 'die ondergrond er toch al ligt en je dus alleen maar hoeft te asfalteren. Maar zo eenvoudig is het helaas echt niet."

Europese subsidie

De gemeentes Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland stellen samen een miljoen beschikbaar. Is dat een symbolisch bedrag? Feller: "Nee, absoluut niet, het is uitzonderlijk dat een gemeente geld in de weg van iemand anders steekt. We laten daarmee zien dat we bereid zijn om te investeren in de N59." Van der Vlugt: "Op de jaarlijkse begroting van de gemeente is onze bijdrage een flink bedrag." De provincie heeft tien miljoen toegezegd voor het verbeteren van de N59. Door van de weg een unieke pilot te maken van een duurzame weg hopen de wethouders op een Europese subsidie vanuit Brussel.

Gezamenlijk plan met Rijkswaterstaat

De bestuurlijke winst is op dit moment dat bij het maken van de plannen voor het eerst ook Rijkswaterstaat is aangehaakt. De betrokken partijen maken de komende weken samen een plan, dat eind oktober wordt gepresenteerd tijdens een bestuurlijk overleg: het BO-MIRT. Dat staat voor Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Tijdens dit overleg worden er afspraken gemaakt over de investeringen van het Rijk in de infrastructuur. Door met alle betrokken partijen een gezamenlijk, innovatief plan aan te bieden hopen de wethouders dat het Rijk geld beschikbaar stelt voor het aanpakken van de N59. Feller: "We blijven zoeken naar wegen om een oplossing te vinden voor de N59."