Henk van der Meer (Foto: VVD GO)
Henk van der Meer (Foto: VVD GO) Foto: VVD GO

Perikelen rond lidmaatschap VVD

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met opschortende werking tot de uitspraak van de algemene ledenvergadering die 31 oktober bijeenkomt, is Henk van der Meer uit het ledenbestand van het Lokale Netwerk VVD verwijderd. Deze informatie zou vorige week door de voorzitter van het Lokaal Netwerk VVD Goeree-Overflakkee, Dominique Boelen, namens het bestuur, aan het uitgetreden VVD-fractielid Van der Meer zijn verstrekt. Zoals bekend gaf Van der Meer begin augustus aan uit de VVD-raadsfractie te stappen en tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 op persoonlijke titel door te gaan als eenmansfractie in de volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Henk van der Meer gaf in augustus bij zijn toelichtende verklaring over de reden van zijn uittreding aan dat hij lid blijft van de VVD. Het bestuur van het Lokaal Netwerk GO zou, op advies van de landelijke Vereniging VVD, tot bovengenoemde stap hebben besloten omdat zij vindt dat - gezien de situatie zoals deze zich nu heeft ontwikkeld- een lokaal lidmaatschap onverenigbaar zou zijn met de activiteit die Van der Meer thans vervult in de gemeenteraad. Aan de ledenvergadering wordt eind oktober het procedureel vereist uittreden uit het Lokaal Netwerk voorgelegd en daarmee formeel bekrachtigd. Tenslotte geeft het Lokaal Netwerk aan dat de aanmelding voor de VVD-kandidatenlijst 2018 formeel nu is vervallen en dat Van der Meer niet op de groslijst wordt gezet.

Respecteren

Desgevraagd bevestigt de voorzitter van de VVD-raadsfractie, Rein Osinga, dat het bestuur van het Lokaal Netwerk GO een brief met deze inhoud aan het uitgetreden raadslid heeft gestuurd. Osinga wijst er op dat de VVD over diverse vormen van lidmaatschap beschikt. Het gewone lidmaatschap, het junior- en aspirant lidmaatschap en het bijzonder lidmaatschap. Het bestuur van het Lokaal Netwerk zou in de brief aan Van der Meer hebben aangegeven bereid te zijn om, als de ledenvergadering daarmee instemt, voor hem een bijzonder lidmaatschap aan te vragen bij het landelijk netwerk. Dit zou los staan van het VVD-lidmaatschap van een Lokaal Netwerk. Toekenning is afhankelijk van het besluit van de landelijke vereniging. Osinga stelt dat Henk van der Meer uiteraard die stap zelf ook kan zetten. De fractievoorzitter vindt het jammer dat het uittreden om persoonlijke reden tot stand is gekomen. Maar respecteert het.

Gewoon VVD-lid

Henk van der Meer wil slechts een kort statement geven. "In het VVD ledenblad (lokaal persbericht) in augustus werd nog aangegeven dat ik welkom bleef en dat men van mijn kennis en ervaring gebruik wilde blijven maken. Ik heb Den Haag gebeld en daar bevestigde men mij dat het Lokale Netwerk niet het recht heeft om leden te schrappen. Een voordracht om bijzonder lid te worden heb ik niet nodig. Dat kan ik zelf doen als ik daar zin in heb. Ik ben gewoon VVD-lid. Vierentwintig jaar heb ik mij op en voor Goeree-Overflakkee loyaal ingezet voor de VVD. De reden van mijn uittreden is al in persartikels verwoord".