Nog een hele week nazomerweer

September 2017 is met name in de randstad een zeer natte maand aan het worden. Vooral in de directe kustgebieden is op sommige plaatsen al zo'n 250 millimeter water gevallen tot en met 22 september.
Traditioneel valt er veel minder regen diep landinwaarts gedurende de maanden september en oktober.
Dat heeft alles te maken met het relatief milde zeewater vlak voor de kust dat de buien extra voeding geeft.
De komende pakweg acht dagen verschuift dit regenverhaal volledig naar de achtergrond want het gaat flink droog worden. De kans op neerslag is uitermate klein tot in de laatste septemberweek en als het deftige hogedrukgebied nog wat langer tegenwicht blijft bieden aan oceanische invloeden nadien, houden we het wellicht nagenoeg droog tot en met de laatste septemberfase. Zeer gunstige perspectieven dus eigenlijk! Een restant (mot)regen zou juist op deze vrijdagmiddag kunnen vallen vanwege een storinkje.
Die hogedrukgebieden gaan dus weersbepalend worden en dat merken we de komende dagen al ronduit.
De buien verdwijnen, de zon komt er meer aan te pas en de temperatuur gaat omhoog overdag (18 graden)
De nachten worden juist wat kouder als het langduriger opklaart tijdens de kleine uurtjes. Pluspunt is ook dat de wind zich wat meer koest houdt. Wat er aan wind staat komt uit een meest oostelijke richting straks.
Waarschijnlijk zwelt 't hogedrukgebied aan tot wel 1045 millibar boven Noord-Scandinavië eind september.
Extra-tropische cyclonen kunnen bij ons indirect voor fraai nazomerweer zorgen. De restanten van de (vorige verwoestende) cyclonen worden niet zelden opgenomen in de straalstroom en komen zo naar West-Europa. In de bovenlucht voeren ze veel warmte mee waardoor juist boven het Europese vasteland stevige hogedrukgebieden kunnen ontstaan welke ons dikwijls langdurig mooi nazomerweer opleveren.
Het is raar te beseffen dat een in aanleg vernietigende cycloon bij ons uiteindelijk prachtig weer kan veroorzaken. Zo'n situatie lijkt zich dus ook nu te gaan voordoen. Rond 27 september krijgen we waarschijnlijk de hoogste maxima op de Eilanden met zo'n 22-23 graden. Mogelijk wordt het zelfs nipt zomers (net even afgerond 25 graden) op de warmste stekken in Nederland.