De 94-jarige Patrick Churchill.
De 94-jarige Patrick Churchill. Foto:

Bram Bom gastheer commissaris van de Koning,
de militaire top en twintig oorlogshelden

OUDDORP – Vorige week werden twintig Tweede Wereldoorlog-veteranen, de bevrijders van Nederland, in aanwezigheid van veel notabelen, gehuldigd door de Ouddorper Bram Bom, bestuursvoorzitter van de Stichting Nederland-Amerika.

De oorlogshelden die hun eigen leven riskeerden om ons in 1944 te bevrijden van vervolging, intimidatie en deportaties kwamen uit Amerika, Canada en Engeland. Ze bezochten ons land in het kader van de viering 73 jaar Vrijheid. Deze viering maakt deel uit van de jaarlijkse september herdenking 'Operation Market Garden', ook wel bekend als 'de slag om Arnhem'. De helden werden een week lang ontvangen door hoogwaardigheidsbekleders uit de politiek, binnenlands bestuur en de militaire top. De veteranen, in de leeftijd van 92 tot 99 jaar kwamen op gezamenlijke uitnodiging van Bram Bom en Jumbo topman Frits van Eerd naar Nederland. Het programma omvatte kransleggingen op onder meer de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten, de Britse militaire begraafplaats in Oosterbeek en bij het Airborne monument in Veghel. De wereldberoemde WO II veteranen waarover veel is geschreven en ook de beroemde Hollywood film Band of Brothers is gemaakt, werden vorige week, evenals in september 1944, op hun tour door Nederland door de bevolking waaronder veel schoolkinderen, met gejuich ontvangen.

Huldiging

Bom toonde zich aangenaam verrast en verheugd dat alle door hem aangeschreven hooggeplaatste personen zijn uitnodiging voor hun aanwezigheid en feestelijk diner op de jubileumavond in Veghel hebben aanvaard. De huldiging werd derhalve bijgewoond door onder meer de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant Prof.dr. Wim van de Donk, de inspecteur-generaal van de Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven, majoor Marco Kroon, (de eerste militair sinds 1955 die is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland), generaals van de luchtstrijdkrachten, de landmacht, burgemeesters, ambassadeurs en diplomaten. De commissaris van de Koning en de Inspecteur-generaal van de Krijgsmacht waren de sprekers op de laatste avond van hun verblijf in Nederland. Commissaris Van de Donk prees gastheer Bom voor zijn jarenlange inzet voor de overkomst en huldiging van de bevrijders van ons land. Bom antwoordde daarop dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we het aan deze veteranen te danken hebben dat we leven in een van de welvarendste landen ter wereld.        

Liefde

Een van de bekende WO II veteranen in het gezelschap van vorige week was de stoere D-day held, de Royal Marines commando Patrick Churchill (94). Aan hem kleeft een bijzonder verhaal. Churchill heeft zich op 6 juni 1944 bij aankomst op Juno Beach in Frankrijk een weg moeten banen door zwaar mitrailleurvuur van de vijand. Hij waadde in Normandië tussen de lijken van door Duitsers gedode maten. Het lijkt een voedingsbodem voor levenslange haat. Het tegendeel is waar. Via België en Nederland, komt hij uiteindelijk aan in de Duitse stad Dresden die op dat moment zwaar werd gebombardeerd door zijn landgenoten. De ouders van het 14-jarige Duitse meisje Karin Bush verloren daarbij het leven. De tiener rende al gillend en brandend als een fakkel de straat op en werd daarbij opgevangen door de Britse commando Churchill, een ver familielid van de beroemde Engelse oorlogspremier. In 1962 ging het meisje, inmiddels een jonge vrouw van 18 lentes, naar Engeland om de Engelse taal te leren. Op wonderbaarlijke wijze kwam ze tijdens haar Engelse verblijf op een receptie weer in contact met de Royal Marines commando Churchill. De twee werden verliefd en trouwden niet lang daarna. "Liefde is sterker dan oorlog", kopten de kranten toen hun verhaal wereldnieuws werd.                        

Bram Bom (midden) poseert met Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde. Rechts mevrouw Mirjam Kroon.
De Tweede Wereldoorlog veteranen krijgen een groepsfoto aangeboden. Foto: Jo Segers