Afbeelding
Foto:

365x Bonhoeffer

365x Bonhoeffer
Zijn mooiste citaten
Onder redactie van dr. H. Florijn
2016, uitgeverij Boekencentrum
146 blz., € 9,90
ISBN 9789023 971108

Op 9 april 1945 wordt Luthers predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer in Flossenburg door de nazi's ter dood gebracht. Zijn adagio, "zwijgen tegen het kwaad is het kwaad zelf", werd hem, tegen de contouren van de naderende ineenstorting van het Derde Rijk, fataal. Met kracht verzette hij zich met woord én daad tegen de heersende idealen en opvattingen van het Nazi-regime. Zijn keuze om niet te zwijgen kostte hem het leven maar bracht hem tegelijkertijd hét Leven.
In de vooroorlogse jaren promoveerde Bonhoeffer als theoloog en schreef hij zijn bekendste werk 'Navolging' over de ware bevrijding die ligt in de navolging van Christus.
Zijn werk bracht hem in wereldsteden als Barcelona, New York en Londen. Dr. Henk Florijn maakte een keuze van citaten uit het omvangrijke oeuvre van de theoloog. De teksten werden bewerkt door Henriette van de Wetering.
Voor elke dag van het jaar is er een kort citaat om te overdenken. Een paar citaten uit de lijst voor de laatste week van september. "Onze eigen wegen brengen ons in een kringetje steeds weer terug naar onszelf. Maar wanneer God onze wegen leidt, leiden ze tot Hem. God leidt ons door geluk en ongeluk, maar altijd tot Hem. Daaraan herkennen we Zijn wegen." (29 september) En: "Voor wie dankbaar is, wordt alles een geschenk, omdat hij absoluut nergens recht op heeft." (30 september).

Dr. Henk Florijn stelde, zoals bovenstaand beschreven, de citaten samen. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde op een kerkhistorisch onderwerp. Het boekje bevat een overzicht met geraadpleegde bronnen.
In deze serie verschenen onder meer "365x Augustinus" en "365x Thomas à Kempis".