Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Leven en licht

'Leven en licht, Bijbels dagboek,' en 'Laat uw licht schijnen', woorden van geloof, hoop en liefde, van C. H. Spurgeon, kreeg ik gelijktijdig binnen van uitgeverij Den Hertog.

Het Bijbels dagboek voor heeft al sinds jaren een bijzonder gewaardeerde plaats in de gereformeerde gezindte. Het kerkelijk jaar wordt aangehouden met de dagelijkse meditaties. De stukjes van de diverse predikanten zijn helder en toegankelijk geschreven en bieden inzicht in het Woord van God, maar hebben ook een spits naar de praktijk van het dagelijks leven. Ze bieden mogelijkheden om persoonlijk over na te denken.

De predikanten komen uit diverse kerken: Ds. M. Goudriaan (Hervormd), ds. K. Hoefnagel en ds. A. van der Weerd (Chr. Geref. Kerk), ds. J.S. van der Net en ds. P. van Ruitenburg (Geref. Gem.) en ds. L.W. Ch. Ruijgrok (HHK). Zij nemen elk twee maanden voor hun rekening.

In de maand januari wordt stilgestaan bij Matth. 4, februari staat in het teken van de profetieën van Jeremia, in de maand maart staat de predikant vooral stil bij het lijden en sterven van de Heere Jezus. April zet in bij de opstanding en verder bij gedeelten uit Openbaring. De maand mei neemt ons mee in de tweede Korinthebrief, juni legt de nadruk op Jesaja 55. In juli komen de pastorale brieven van Paulus aan Timotheüs en Titus aan de orde, terwijl augustus meditaties bevat uit de profetieën van Ezechiël. Efeze 5 en 6 krijgen in september de aandacht. Oktober behandelt fragmenten uit het boek Job. De maand november neemt ons mee in de brief van Efeze, het boek Handelingen en de brief van Johannes. Tenslotte staat december in het teken van koning Hizkia en de adventsgeschiedenis uitlopend op Kerst en Oud- en Nieuw.

Uit eigen ervaring spreek ik: van harte aanbevolen. Al jaren lezen we dat in ons gezin, maar ook in de gezinnen van onze kinderen.

Laat uw licht schijnen

Het boek van Spurgeon is een prachtig uitgevoerde uitgave, met telkens mooie toepasselijke foto's naast de meditaties. Een prachtig boekje om uit te delen of cadeau te doen. De inhoud bestaat uit 28 overdenkingen, die allemaal te maken hebben met het staan in deze wereld.

Het boek zet in met een gedeelte uit Mattheüs 5: 13-16:

'Gij zijt het zout der aarde

Gij zijt het licht der wereld

Noch steekt men een kaars aan en zet die onder een korenmaat, maar op een kandelaar, en zij schijnt allen die in het huis zijn.

Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.'

Als voorbeeld wil ik u de meditatie doorgeven op pagina 59: Veilig in gevaren (Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht voor mijn pad, Psalm 119 vers 105)

'Vaak gaan we door het duister. Maar laten we altijd denken aan wat David zei: 'Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht voor mijn pad.' Als alles rondom ons donker is, dan kan Gods Woord als een lichtende fakkel ons pad verlichten (foto ernaast is een olielamp).

In oosterse steden waren de wegen vroeger niet verlicht. De wandelaars moesten zelf een lamp meenemen om niet te verdwalen en niet over iets te struikelen.

Zo is het ook met onze gang door het leven. Wij zouden de weg niet vinden, en we zouden niet veilig kunnen wandelen op die weg, als de Schrift ons niet de weg wees.

Gods Woord is ons als een gids gegeven om een licht op ons pad te zijn. Wie wandelt bij het licht van Gods Woord zal niet struikelen, en veilig zijn in gevaren.

Naar aanleiding van:

Bijbels dagboek, Leven en Licht, ISBN nummer 9.789.033.128.356, uitg. Den Hertog, Prijs € 7,90.

Laat uw licht schijnen, C.H. Spurgeon, ISBN nummer 9. 789.033.128.547, uitg. Den Hertog, Prijs € 9,90.

B.S. van Groningen

+ Dagboek: voor jong en oud (gezin)

+ Laat uw licht schijnen: treffende teksten en passende foto's

+ Beiden boeken: rijke inhoud, helder geschreven

Afbeelding