Het jubilerende echtpaar Van Kempen-Potappel, samen met de burgemeester. Foto: Hans Villerius
Het jubilerende echtpaar Van Kempen-Potappel, samen met de burgemeester. Foto: Hans Villerius Foto:

Briljanten huwelijk voor echtpaar Van Kempen-Potappel

OUDE-TONGE – In hun woonplaats Oude-Tonge is het echtpaar Teun en Adrie van Kempen-Potappel zeker niet onbekend. Vooral Teun is het die nogal eens in de publiciteit kwam en bekend werd, onder andere vanwege het delen van zijn ervaringen tijdens de watersnoodramp én gedurende zijn verblijf in Nederlands-Indië toen de Nederlandse regering er zijn tweede politionele actie hield. In dit artikel is de schijnwerper echter niet alleen op Teun gericht maar ook op zijn vrouw: het echtpaar was maandag 18 september 65 jaar getrouwd en kreeg ter gelegenheid daarvan de burgemeester op felicitatiebezoek.

Door Hans Villerius

Teun is een echte Oude-Tongenaar. Hij werd er geboren, groeide er op, heeft er gewerkt en is met z'n 89 levensjaren nog steeds volop vanuit z'n geboortedorp actief. Adrie (87) werd geboren in Oud Vossemeer. Na haar lagere school tijd werd ze dienstmeisje en heeft ze, als seizoenswerk, ook wel op het land gewerkt, in de teelt van zilveruitjes.

Corresponderen

Teun en Adrie hebben elkaar op een niet alledaagse manier leren kennen. In de tijd dat hij in Nederlands-Indië zat, was het niet ongebruikelijk dat de jongens daar correspondeerden met meisjes in het vaderland. Schrijven was de enige manier om contact met Nederland te houden. Teun zat met een broer van Adrie Potappel in Indonesië. Die stelde hem voor eens met zijn zus te gaan corresponderen. Zo gebeurde ook. Regelmatig gingen er brieven heen en weer, vergezeld van foto's. En bij brieven die richting Teun gingen, zaten steevast drie sigaretten. Want de rookwaar waar de jongens het in Indonesië mee moesten doen was niet veel zaaks. Toen Teun in 1950 uit dienst kwam, ontmoette hij zijn penvriendin voor het eerst, en twee jaar later trouwden ze.

Impact

Ze woonden aanvankelijk in bij Teuns ouders. Tot na vier maanden de watersnoodramp zich voltrok. Twee en een halve dag hebben ze toen op de zolder gezeten. Tijdens een reddingspoging heeft Teun vanuit het huis van z'n buren wel meerdere mensen in veiligheid weten te brengen die er op bezoek waren, ouders met hun twee kinderen, maar z'n buren zelf zag hij voor zich verdrinken toen het vlot waarop zij zich bevonden het niet hield. Beelden om nooit te vergeten. Datzelfde geldt ook voor z'n ondervindingen in Indonesië, waar hij tien van z'n kameraden verloor. "De ervaringen daar hebben 'n enorme impact gehad op m'n latere leven", zegt Teun.
Hij is werkzaam geworden in het bedrijf van z'n vader, die aardappelen en uien teelde en deze als commissionair verhandelde. En Adrie heeft al die jaren de zorg voor de kinderen en het huishouden gedragen. Later nam Teun, samen met twee broers, het bedrijf van vader over. In 1988 werd het bedrijf van de hand gedaan.

Veteraan

Nadat hij met werken was gestopt, gingen Teun en z'n vrouw naar Indonesië, om nog eens een bezoek te brengen aan de plekken waar zo veel herinneringen liggen, en aan de graven van de omgekomen kameraden. Sindsdien is Teun volop actief geweest, en nog, voor het Veteraneninstituut. Vele herdenkingen woont hij bij. En op Goeree-Overflakkee heeft hij zich met succes beijverd voor de totstandkoming van diverse herdenkingsmonumenten. Daarnaast vertelt hij nog steeds op allerlei scholen, ook buiten Goeree-Overflakkee, zijn ervaringsverhalen over een veelbewogen periode uit Nederlands historie, uit welke tijd hij nu de jongste nog in leven zijnde veteraan is.

Dankbaar

Verder verbouwt hij nog volop groenten voor z'n dochter die aan huis een winkel heeft. Het geeft aan dat Teun nog altijd fris en gezond is. En dat komt thuis goed van pas voor z'n vrouw. Na vier keer een beroerte te hebben gehad is zij niet meer zo best ter been. Ook haar gezichtsvermogen is flink achteruitgegaan. Licht huishoudelijk werk doet ze nog wel, maar voor het overige springt Teun veel bij. Dankbaar is ze voor de thuishulp die ze krijgt. En ook met het feit dat alle vijf hun dochters in Oude-Tonge wonen en eveneens werk uit handen nemen.

Rentmeesters

In totaal kreeg het echtpaar zeven kinderen. Eén zoontje is echter op drie en een halfjarige leeftijd omgekomen doordat hij onder een auto terechtkwam. "Het blijft altijd een wond, een lidteken, ook al is het inmiddels vijftig jaar geleden." Teun en Adrie hebben negentien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. "De vijftiende is op komst!", zegt Teun triomfantelijk, "voor die gezinsuitbreiding hoeven we niks meer te doen…!", lachen Teun en Adrie. En toen ze afgelopen zaterdag bij hun zoon een familiedag hielden, waren er, met aanhang, maar liefst 63 bijeen. "Een mooi bezit, al blijven we slechts rentmeesters…"