De N59 vanaf het Hellegatspleind. Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt
De N59 vanaf het Hellegatspleind. Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Wethouders over plannen voor N59

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wethouder Feller is duidelijk over de N59: "We willen zorgen voor een veilige weg, de doorstroming verbeteren en de weg duurzaam maken. Dat zijn de drie speerpunten van de gemeente. En we zijn nog nooit eerder zo dicht bij een oplossing geweest."

Door Martijn de Bonte

Eind oktober worden de plannen gepresenteerd aan het Rijk voor het wegvak van de N59 dat vanaf de Haringvlietbrug via Oude-Tonge tot Zierikzee loopt. Er wordt al jarenlang gesproken over het aanpakken van de weg, waar helaas meerdere dodelijke slachtoffers vallen en iedere werkdag vertraging ontstaat. De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en de provincies Zuid-Holland en Zeeland willen de weg zo snel mogelijk op de schop nemen. Maar de weg is van Rijkswaterstaat, die is eigenaar en beheerder van de N59. Rijkswaterstaat beheert bijna zestig wegen, waaronder veel snelwegen. Wethouder Feller: "Het is zeker niet zo dat ze het bagatelliseren, maar ze moeten prioriteiten stellen. Ze kunnen niet alle wegen tegelijk aanpakken."

Energy highway

Wethouder van der Vlugt wil de N59 gebruiken als pilot voor een Energy Highway. Een innovatieve, duurzame weg. Hoe dat er precies uit komt te zien is op dit moment nog niet duidelijk. Er wordt gedacht aan een koppeling met het geplande park met zonnecollectoren, tankstation Greenpoint, ecologische bermen, asfalt waarbij er minder zout gestrooid hoeft te worden en LED-verlichting. De wethouder: "Maar de ontwikkelingen gaan zo snel, dat je nu niet kunt zeggen welke mogelijkheden er de komende jaren ontstaan. We zitten om tafel met marktpartijen die meedenken over innovatieve mogelijkheden."

Lees verder op pagina 4