Met raad en daad

Waarom 'paars'?

Waarom spraken we destijds van een 'paarse' coalitie? Wat houdt dit paars in?

Die aanduiding stoelt nog op een vroegere uitspraak van Hans van Mierlo die, vooral in de jaren dat er verkiezingen werden gehouden, telkens te kennen gaf dat hij met zijn partij wel eens tezamen wilde regeren met andere partijen, zoals bijv. de Partij van de Arbeid en de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Aangezien D'66 in 1966 het groen als partijkleur koos, de PvdA de rode vlag trouw bleef en de VVD van het begin (in 1945) af aan blauw koos, sprak Van Mierlo geregeld over 'een paarse coalitie'. Die droom probeerde hij dat jaar te verwezenlijken.

Vriendschapscake starten

Kan ik zelf een zgn. vriendschapscake maken? Hoe moet dat met het zuurdesem en welke bestanddelen zitten daar in? Hoe lang is die houdbaar?

Het hele geheim van de Herman, of vriendschapscake, is het ontbreken van gist die anders bij het bakken van cakes gebruikt wordt. U neemt dus wel de gebruikelijke hoeveelheden bloem, suiker en water of melk, doch beslist geen zelfrijzend bakmeel, bakpoeder of gist, en ook geen ei en geen boter. In zo'n papje van melk en bloem met suiker zullen allerlei micro-organismen tot leven komen, maar als u het deeg bij een temperatuur van 4 à 60 C in de koelkast houdt, gaat dat erg langzaam. Doordat de melkzuurbacteriën overheersen, daalt de pH (de zuurgraad) van het papje zodanig, dat de rottingsbacteriën geen kans krijgen, maar gisten wel. Zo ontstaat er een zuurdesem, waarmee men vroeger bakte voor de fabrieksgist was uitgevonden. Neemt u het uit de koelkast, dan rijst het bij de kamertemperatuur vlugger en op een warmere plaats nog sneller. Men kan er wat afnemen om het aan vrienden te geven, of er zelf met boter of margarine en eieren of nog andere toevoegingen cake(s) van te bakken. Doordat er steeds weer kan worden geënt (overgebracht en nieuw voedsel toegevoegd), blijven de melkzuurbacteriën en de gisten aan de slag.

Wafelstroopsmeerderij

Ik heb wel een oud wafelijzer, maar geen goed recept om lekkere Goudse stroopwafels te bakken. En hoe krijg ik van die mooie stroop daarvoor? Kunt u mij daarover informeren?

Voor de wafels kunt u een soepel beslag kneden van 250 gram bloem, 200 g boter of margarine, 75 g witte basterdsuiker, een ei en een snufje zout. Laat dit deeg rustig opstijven en meng intussen voor de vulling 200 gram huishoudsiroop met 125 g bruine basterdsuiker en 10 g kaneel en laat dat mengsel zo'n 10 minuten zachtjes koken. Roer er dan 100 g boter of margarine door en laat deze massa, af en toe roerend, langzaam afkoelen tot een dikke, maar nog juist goed smeerbare vulling. Daarna kunt u het intussen opgesteven deeg uitrollen tot een lap van 1 à 2 mm dikte. Steek daaruit cirkelvormige plakjes van ca. 6 cm middellijn en bak die in een fijn geruit dubbel wafelijzer aan weerszijden lichtbruin. Smeer de stroperige vulling telkens tussen twee pas gebakken wafels en zet die warm op tafel.

Paljas

Wie is de componist van de opera 'Bajazzo'?

U bedoelt waarschijnlijk de korte Italiaanse opera 'I Pagliaccio', (hetgeen 'de clown' betekent). In het Nederlands wordt dit werk vaak met 'Paljas' aangeduid. Muziek en tekst zijn van Ruggiero Leoncavallo, die op 8 maart 1858 in Napels geboren werd en op 9 augustus 1919 te Montecatini overleed. De première vond plaats op 21 mei 1892 in het Teatro dal Verme o.l.v. dirigent Arturo Toscanini.

Zinkende rozijnen

Hoe kan ik een cake bakken, waar de rozijnen doorheen blijven zitten? Ik gebruik boter, suiker, cakemeel, eieren, citroensap en melk, maar als ik de rozijnen er door doe, zakken ze allemaal naar de bodem!

Het zakken van de vruchtjes is het gevolg van het soortelijk gewicht, dat groter is dan van een te slap beslag dat de gewassen rozijnen in staat stelt daarin omlaag te zakken. Wij adviseren u in uw recept de volgorde te veranderen. Begin met de boter en de suiker, en roer deze luchtig glad. Voeg daar voorzichtig eerst de eieren en daarna pas de bloem aan toe. U kunt er dan zonodig wat extra bloem bij doen om een stevig beslag te verkrijgen, waarin de rozijnen en evt. andere vruchtjes niet kunnen wegzinken.