Burgemeester Grootenboer overhandigt het jubileumboek aan Theo Mastenbroek. Foto: Jaap Peeman
Burgemeester Grootenboer overhandigt het jubileumboek aan Theo Mastenbroek. Foto: Jaap Peeman Foto:

Opening jubileum Rarekiek

MIDDELHARNIS - Zaterdag avond 16 september was het zover: de opening van de jubileum-tentoonstelling van Fotoclub De Rarekiek. Veel clubleden hebben hun best gedaan een interessante expositie samen te stellen.

De foto's laten het fotowerk zien van bijna alle leden van de fotoclub, wel een bewijs hoe het zestigjarig bestaan van de club bij de leden leeft. Een ander deel van de foto's laat ouder werk zien, zowel van oud-leden als van fotografen die de Rarekiek in de beginperiode geïnspireerd hebben. Hiermee wordt een beeld gegeven van de fotografie uit de jaren '60 en '70, opvallend zijn de vaak moderne opvattingen van die fotografen, lang voor de digitale tijd zie je al montages en samengestelde foto's.
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman opende de tentoonstelling in een met 100 gasten gevulde foyer van het Diekhuus in Middelharnis. Burgemeester Grootenboer ging in op de historie van de Rarekiek en het belang van verenigingen voor de samenleving. De Rarekiek heeft in die zestig jaar een vaste plek binnen de cultuur van Goeree-Overflakkee gekregen. Burgemeester Grootenboer onthulde de beginfoto van de tentoonstelling, hierop staan drie foto's, gemaakt door leden van het eerste uur en de historie van de club. Voor de voorzitter, Theo Mastenbroek, had de burgemeester een verrassing: hij kreeg het eerste exemplaar van het jubileumboek uitgereikt. Theo was duidelijk verrast, als organisator had hij iets anders in gedachten.
Met het ophangen van de eerste foto door mevrouw Grootenboer en Theo Mastenbroek was de tentoonstelling geopend.
Na de opening was in de Rabozaal van Het Diekhuus een fotopresentatie door Peter de Krom, een professioneel fotograaf, twee maal winnaar van de Zilveren Camera.
Peter had de aandacht van de volle zaal al heel snel te pakken. Hij maakt fotoprojecten, volgt daarvoor gedurende langere tijd een groep mensen en maakt zo een reportage. Het werk wordt gepubliceerd in kranten en in boeken. Peter bleek een heel geanimeerde spreker en heel betrokken bij de mensen waar hij de foto's mee maakt.
De avond werd afgerond met live muziek. Veel gasten bekeken de foto's nog heel uitgebreid of zagen de doorlopende projectie met werk van de leden in een rustige zaal.
De tentoonstelling is nog te zien t/m 14 oktober in de gang van Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Geopend van ma. Tot vr. tussen 10 uur en 22 uur. Op de zaterdagen tussen 10 uur en 17 uur. Dan zijn leden van de Rarekiek aanwezig om uitleg te geven en is ook de doorlopende projectie te zien.