De start, zaterdagmorgen vroeg.
De start, zaterdagmorgen vroeg. Foto:

Esselink Team brengt topopbrengst bijeen voor huizenbouw in Bangladesh

Tekst: Hans Villerius/Foto's: p.r.

In totaal 580 deelnemers gingen die dag in de benen of in de wielen om, hetzij individueel hetzij in teamverband, de 2645 meter hoge berg Galibier in de Franse Alpen te 'nemen'. Het Esselink Team deed voor de derde achtereenvolgende keer mee. De eerste twee keren met 32 deelnemers, nu dus met 42 sportievelingen en daarmee waren ze het op één na grootste team. En brachten ze drie jaar geleden in totaal nog € 54.000 bijeen voor het goede doel en vorig jaar € 68.000, ditmaal was dat niet minder dan € 85.000, de hoogste opbrengst die door een deelnemend team werd meebracht en daarmee won het Esselink Team weer een fraaie bokaal, die een ereplekje krijgt in Bouwcenter Esselink. De totale opbrengst van Fiets voor een Huis 2017 bedraagt € 823.000. En daarmee kunnen maar liefst 823 stormvaste huizen worden gebouwd, want voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt, met behulp van microkrediet dat voor dit doel wordt verstrekt, één woning gerealiseerd. Met hun deelname aan de sponsoractie droegen de fietsers en lopers dus figuurlijk een steentje bij voor betere huizen in Bangladesh.

Armoedespiraal doorbreken

Wereldfoundation werkt sinds 2007 nauw samen met Woord en Daad om huizenbouwprojecten te realiseren. Ook in Bangladesh, één van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met 166 miljoen inwoners. Bijna een derde van de bevolking moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. Grote armoede dus, onder andere veroorzaakt door overbevolking en natuurrampen die het gebied jaarlijks teisteren. Door grote overstromingen raken talloze mensen hun 'huizen' kwijt – provisorische onderkomens van bamboe, leem en golfplaat. Graag wil Wereldfoundation hier de helpende hand bieden en de armoedespiraal doorbreken door het voor bewoners mogelijk te maken huizen te bouwen die lang meegaan en allereerst bestand zijn tegen het natuurgeweld, onder andere door een betonnen fundering die zestig centimeter boven het maaiveld uitkomt, zodat de huizen bij de hoge waterstanden tijdens overstromingen droog blijven. Het nut daarvan is inmiddels bewezen ook: Tijdens de recente overstromingen in Bangladesh zijn het juist déze huizen die overeind zijn gebleven, zodat zij inmiddels als voorbeeld dienen van hoe er gebouwd dient te worden. Daarnaast moeten de huizen slechts weinig onderhoudskosten en goede drinkwater- en sanitaire voorzieningen hebben. Een deugdelijk betekent ook een betere gezondheid, meer veiligheid, een betere economische ontwikkeling en een beter menswaardigheidsgevoel.

Galibier bedwingen

Innerlijk geraakt door dit mooie project, maar ook graag de uitdaging aangaand een fysieke inspanning te leveren voor genoemd doel, namen de 42 leden van het Team Esselink weer deel aan de sponsortocht. Natuurlijk na eerst de nodige voorbereidingen te hebben getroffen, zoals veel trainen, zorgen voor een goede uitrusting en voldoende proviand, maar zéker ook voor het nodige sponsorgeld.
De berg Galibier is alleen te bereiken als één van de bergpassen Col du Télégraphe of Col du Lautaret is bedwongen – één van de zwaarste Alpencols in de wielersport, met hellingen die een stijging kennen van 6,6 tot 7%. Als via de bergpassen de Galibier is bereikt, wacht hier een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9, op het laatst zelfs oplopend tot 8,5% en tegen de top zelfs ruim 10%.
Voor de fietsers van Fiets voor een Huis zijn er vijf routeopties, in lengte variërend van 36 tot 138 km. Voor de meest fanatieke fietsers wacht de uitdaging een hoogteverschil van 1.924 meter te overbruggen. En voor de wandelaars is de route in totaal 18,5 km lang, waarbij een hoogte van 1.200 meter moet worden beklommen. Ook voor de wandelaars wordt de tocht, die over een ruw pad gaat, gaandeweg steiler.
"Waren in voorgaande jaren de weersomstandigheden in Valloire prima, dit jaar was dat absoluut niet het geval. Bar en boos was het zelfs, met mist en veel regen. Het dagprogramma werd er zelfs voor aangepast", blikt Teus van Dieren namens het Esselink Team terug. "Voordeel is wel dat bij zulke weersomstandigheden het zuurstofgehalte in de lucht hoger is, wat het leveren van de fysieke inspanning merkbaar ten goed kwam tijdens het beklimmen van de Galibier."

Vervolg

Het eerste lustrum van Fiets voor een Huis was tevens de sloteditie, want de samenwerking tussen Woord en Daad en Wereldfoundation zou vijf jaar duren. De vraag is dan ook al gerezen: wat nu volgend jaar? Onder de deelnemende teams leeft duidelijk de wens het evenement voort te zetten. Enkele daadkrachtige figuren hebben inmiddels de organisatie ervan op zich genomen en de volgende editie staat gepland op zaterdag 15 september volgend jaar. Alleen zal dan niet de Galibier maar de Mont Ventoux worden beklommen.

Trainend, in de dagen vóór zaterdag 9 september, was het stralend weer.
Namens het Esselink Team mag Teus van Dieren de beker in ontvangst nemen voor de hoogste teamopbrengst.
Niet alleen fietsend maar ook lopend kon aan het evenement worden deelgenomen.
Op de dag zelf was het weer bar en boos.