Fracties soms lijnrecht tegenover elkaar

Vervolg van voorpagina

In genoemde - nog in te dienen motie - waarvan de tekst door Tuk (CU) werd voorgelezen, wordt verwezen naar een unaniem genomen besluit in de raad van november 2016 tot aanpassing van de vergunningaanvraag voor de bouw van 9 windturbines in de windlocatie Battenoord naar een aanvraag voor 6 turbines. Daarbij overwegende dat bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor deze 6 turbines binnen de windlocatie er ruimte resteert in de locatie die is vastgelegd in de structuurvisie windenergie Goeree-Overflakkee en de Visie en Verordening Ruimte en Mobiliteit van de provincie. Daartoe moet de invulling beperkt blijven, zal als wens worden uitgesproken. Het college zal worden gevraagd aan GS te verzoeken de begrenzing van de windlocatie Battenoord in de beleidsstukken aan te passen aan de maximaal te plaatsen 6 windturbines.

Verantwoordelijkheid

Voorafgaand in het debat kwamen fracties onderling soms lijnrecht tegenover elkaar te staan. Voor iedereen is het duidelijk dat inwoners van Oude- en Nieuwe Tonge zich in hun woon- en leefomgeving en met aan de horizon de ontwikkeling rond de Krammer, flink aangetast voelen. Anderzijds hoe kan / moet het gemeentebestuur omgaan met de afspraken gemaakt met de provincie omtrent de opgave voor het realiseren van 225 MW aan windenergie binnen de besproken locaties voor plaatsing van de windturbines. Kees van Dam (SGP) gaf aan dat de fractie schoorvoetend zich achter het collegevoorstel zal plaatsen. Als bestuurder sta ik voor een uitermate lastig besluit. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen en daar voor niet weglopen. Zwaar inwegend de belangen van de bewoners. Daarbij ook het speelveld overzien waarin de rijksoverheid en de provincie een grootschalige windopgave hebben gepresenteerd die wij dienen in te vullen. Een te prijzen inzet van het college, de wethouder, die een reductie bereikte van de 300 MW tot 225 MW en de regie kreeg omrent de invulling.

Na de presentatie van de ontwerp structuurvisie is een zorgvuldig proces gevoerd. Er is geluisterd naar reacties van bewoners met als voorbeeld de plannen voor Den Bommel. Nu is de keuze ja of nee in het dossier Battenoord. Bij nee zal de provincie de regie overnemen en is de kans groot dat er door initiatiefnemers dan toch 9 turbines worden geplaatst. Die verantwoordelijkheid wil ik niet nemen, stelde Van Dam.

Gevolgen niet ingeschat

Eijkenduyn gaf aan dat de PvdA tegen uitbreiding van windpark Battenoord is. Niet tegen windenergie in het algemeen, wel tegen de uitbreiding van dit windpark. De dorpen Oude- en Nieuwe-Tonge worden onevenredig belast met de turbines, zowel wat betreft uitzicht en geluidsoverlast. Windpark Krammer straks met 34 turbines is voldoende. Ja, wij hebben in 2014 bij de vaststelling van de structuurvisie niet goed nagedacht over de gevolgen. Nu is het moment beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Er komt voldoende alternatieve stroomproductie met zonnevelden en eventueel een getijdencentrale om die extra turbines bij genoemde dorpen te compenseren. En als 2200 inwoners zich constructief verzetten dan moeten wij als lokale politiek hier naar luisteren. Ik geloof niet dat de gedeputeerde heibel gaat maken over 6 turbines en daarmee ruim 2000 mensen zal schofferen.

(In onze dinsdag-editie zullen wij aan dit raadsdebat verder aandacht schenken).

in kader

Windpark Oostflakkee

Voor Windpark Oostflakkee kwam er donderdagavond wel een raadsbesluit. De ingediende zienswijzen hebben niet tot andere inzichten of wijzigingen aan de ontwerpstukken geleid. Aan de moties omtrent afstand van 900 meter tot woonkernen en recreatiegebieden wordt voldaan en de turbines worden lager dan 150 meter, waardoor geen obstakelverlichting behoeft te worden toegepast. Maliepaard (fractie Maliepaard) liet aantekenen tegen te zijn.

Heintjes (VKGO) gaf bij dit item nog eens zijn standpunt weer voor een evenredige verdeling van de turbines over het eiland en Osinga (VVD) zag ook hier een extra lastig punt voor de kern Oude-Tonge.