Foto Jan Baks.
Foto Jan Baks. Foto:

Toeristisch-recreatieve visie kan nu worden uitgewerkt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een eiland brede recreatie is de rode draad die in de uitwerkingsplannen van de Toeristisch-recreatieve Visie Goeree-Overflakkee 2025 gestalte moet krijgen. Gesprekken voeren met stakeholders. Het zoeken naar een balans. Niet alleen tussen inwoners en recreanten maar ook in het versterken van de kernkwaliteiten / natuur in het landschap. Voeg daar aan toe interactief communiceren. De raad kon na een brede uitwisseling van gevoelens zich vinden in het collegevoorstel en stelde de visie voor verdere uitwerking vast.

Door Jaap Ruizeveld

De visie bevat de stip op de horizon tot 2025 en is gebaseerd op bestaande stukken als Eilandvisie, Leefstijlenanalyse Verblijfsrecreatie, Economische Transformatiemonitor en Smart Water Strategie. Een in het oog springende (herhaalde aanbeveling is om de leefbaarheid en economische groei van Oostflakkee meer te betrekken in recreatieve voorzieningen en daarmee de 'onbalans' op het eiland op te heffen. Stop met de zogenoemde 'tweedeling oost-west. De fracties voegden nog enkele aandachtspunten toe. Stel natuurwaarden centraal, heb oog voor initiatieven van kleine ondernemers en biedt hen kansen. Kom bij de uitwerking met concrete onderwerpen en geef aan waar wij met dit document op het eiland heen willen.

Herkennen

In de Toeristisch-recreatieve visie 2025 wordt aangegeven dat ingezet wordt doelgroepen aan te trekken die zich herkennen in de kernwaarden en kernkwaliteiten van het eiland. De context van de visie wordt gevormd door de economische strategie Smart Water. Vertaald naar de toeristische sector kan dit een groei opleveren van rond 700 arbeidsplaatsen(fte)en een productiviteitsverbetering met 30 procent. Dit betekent een bestedingstoename van 110 miljoen euro (ongeveer 90 % groei ten opzichte van 2014).

Transactie

In de transactie worden zeven opgaven genoemd. Waaronder positionering en marktfocus. Het op orde brengen van de infrastructuur, wifi, brede stranden en de basiskwaliteit van accommodaties e n voorzieningen op het niveau van de 21e eeuw. Verder o.a. de oorspronkelijke natuur inclusief stranden krachtig verder ontwikkelen. En op innovatie en duurzame wijze in relatie brengen met de toeristische economie.
Geen bebouwing van de kust en de duinen .Verder de deeleconomie en participatiemaatschappij in praktijk brengen en toeristische bedrijven stimuleren actiever in te spelen op de potenties van de omgeving. Dit door herpositionering en afgeleide dienstverlening.

Accenten

Er dienen accenten te worden aangegeven om een succesvol eindresultaat te kunnen bereiken. Natuur en landschap t.o.v. recreatie dienen goed te worden gepositioneerd. Een Ontdek je eiland-insteek die omarmd moet worden. Geen nieuwe grootschalige stenen projecten, wel verbeteringen in huidige campingvoorzieningen. Zet het kamperen weer in de schijnwerper.