De publieke tribunes in de raadzaal waren goed gevuld bij het Winddossier-debat.
De publieke tribunes in de raadzaal waren goed gevuld bij het Winddossier-debat. Foto:

Motie aangekondigd voor Winddossier Battenoord

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Vluchten kan niet meer. Er moeten knopen worden doorgehakt. Maar vertrouwen op een goede afloop voor ons hebben wij nauwelijks meer. De politici hebben het onderling al bepaald". Een reactie van bezoekers bij het binnenlopen van het Rondeel donderdagavond. Op weg naar de zaal, waarin de gemeenteraad oordeelvormend zich een moeizame weg zou banen richting een binnenkort te nemen besluit over het dossier Windlocatie Battenoord. Discussie en emotioneel debat. Afrondend met de aankondiging van een motie van ChristenUnie, SGP en CDA die vermoedelijk op 28 september aan de orde komt. Met ook nog de heer De Lange, advocaat voor de stichting Mallemolens, als inspreker die aangaf dat de locatie Battenoord helemaal niet nodig zou zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Een worsteling in de politieke arena met op de overvolle publieke tribune vertegenwoordigers van dorpsraden uit Oude- en Nieuwe-Tonge / stichting Mallemolens en talrijke belanghebbenden die met argusogen de manoeuvres van de raadsfracties volgden. Begrijpelijk want het gaat ergens over. Gigantische weerstand van burgers. Vormgegeven in petities, documenten, een massaal aantal zienswijzen, insprekers en inhoudelijk emotionele brieven. Op de raadstafel het collegevoorstel in te stemmen met de nota van beantwoording, de bestemmingsplannen gewijzigd vast te stellen en een verklaring van geen bedenkingen te verlenen voor de aanvragen omgevingsvergunning.

Twee minder

In het voorstel Battenoord wordt uitgegaan van 3 windturbines in twee gebieden. Het oorspronkelijke voorkeursalternatief bestond uit 5 windturbines bij windpark Blaakweg en 4 windturbines bij windpark Suyderlandt. Gezien de toenemende weerstand in zowel Oude-Tonge als Nieuwe-Tonge hebben initiatiefnemers mede na overleggen met de portefeuillehouder besloten het aantal windturbines terug te brengen naar 2 x 3 turbines.

Lees verder op pagina 3