Geleidelijk minder buien, rustiger en wat meer zon

Volop herfstweer was het deze week richting half september met veel wind en veel regen op 't pleit. Vorige week schreef ik dat er de volgende week wel eens een storm zou kunnen komen op de kust. We beleefden een zeer rumoerige woensdag met inderdaad heel veel wind, vooral richting westkust. Windstoten tot meer dan 100 kilometer per uur zijn gerapporteerd in onze westelijke Eilandenregionen. Een actieve stormdepressie zocht het op boven het Noordzeegebied en gaf dat zeer onbestendige weerbeeld met bovenal ook weer bakken met regen. Het milde zeewater gaf de buien nog extra voeding.

De komende dagen verblijven we in de 'slipstream' van de depressie waarbij het weerplaatje wordt gekenmerkt door regelmatige passages van actieve buienlijnen met kans op hagel en onweer daarbij. Het is uitermate koel de komende dagen met maxima tot 15-16 graden terwijl het in een zeer actieve bui kan afkoelen naar 11 of 12 graden tijdens de actiefste neerslaghaard. De nachten kunnen fris gaan uitpakken indien het langer opklaart gedurende de kleine uurtjes en bovendien de wind wegvalt. Dan zijn minima haalbaar tot 7-8 graden in het binnenduin. De mistkansen zijn dan present tot een uur of negen.

De vlagerige wind houden we voorlopig nog, maar het algemene windbeeld zal wel kalmer worden uit een richting west - en later noordwest. Dit weekend staat er een meest matige wind in de bebouwde kom. Tijdens het weekend en ook daarna wordt het dus iets rustiger met geleidelijk wat invloed van hoge druk. Het aantal opklaringen neemt toe en de buien worden minder talrijk en zwaar zonder dat het droog wordt. Zondag zal de relatief betere weerdag worden op de Eilanden met overigens zeer goed horizontaal zicht. Op de middellange termijn probeert oceanische hoge druk zich uit te breiden richting West-Europa. Dat gaat waarschijnlijk lukken en een weersverbetering is dan ook in zicht de komende week. Zeer fraai nazomerweer met maxima boven 25 graden is nog niet te verwachten, maar de 18 graden wordt haalbaar. Inmiddels is de maand september al een natte maand aan het worden met op veel plaatsen de hele maandsom in de tas terwijl we nog maar amper op de helft zitten.