Afbeelding
Foto:

Bakken met de Bijbel

'Bakken met de Bijbel' biedt twintig Bijbelverhalen met evenzoveel recepten. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen of te vertellen. De bijbehorende vragen nodigen uit om tijdens het bakken door te praten over het onderwerp.

Het boek heeft een fleurige lay-out en nodigt door de duidelijke instructies uit om met kinderen aan de slag te gaan. Elk hoofdstuk bevat een heldere structuur: het start met een Bijbelverhaal en geeft het recept met aanwijzingen voor kinderen én hun begeleiders. Daarbij horen tips en gespreksvragen voor tijdens het bakken en naderhand, bij het opeten van het gerecht

Tweekleuren-harten

Een mooie gedachte hierbij is dat het kind iets van het zelfgemaakte gerecht uit kan delen en zo het bijbehorende verhaal door kan geven aan een ander kind.

Scheppingskoekjes, broodhuisjes, lamsburgers en tweekleurenharten zijn een paar voorbeelden van recepten bij een Bijbelverhaal.

Achtereenvolgens is er aandacht voor de schepping, zondeval, Gods beloften aan Abraham, de tien geboden, Koning David, God belooft een Koning en een redder, de geboorte van Jezus, de herders en de ster, Jezus geeft duizenden mensen te eten, Hij stilt de storm, de genezing van de blinde, Jezus is gestorven en opgestaan, Jezus geeft een taak aan zijn discipelen, Jezus kan vuile harten weer schoonmaken en Gods nieuwe schepping.

Niet één traan

Naar aanleiding van het thema uit Openbaringen 19 en 21 over de nieuwe schepping maken de samenstellers met zorgvuldig gekozen woorden aanschouwelijk voor wat dit inhoudt: "Op een dag gaat God een nieuwe wereld maken. (..) Gods vrienden zullen daar samen met God leven. Mensen die aan Jezus gevraagd hebben of Hij hun hart schoon wil maken. (…) God en mensen zullen in volmaakte vriendschap samen leven. Niemand zal iets doen waar God verdriet van heeft, niemand zal ooit iemand anders pijn doen. (…) Niemand zal meer huilen. Zelf niet één traan. Er zal niets zijn wat verdrietig of moeilijk is eng of wat pijn doet. Geen gevechten, geen ruzie. Geen schrammen of blauwe plekken. Je voelt je nooit meer eenzaam, bang of boos. Niemand hoeft meer sorry te zeggen, want niemand zal ooit nog fouten maken."

De meeste ingrediënten voor de te maken gerechtjes zijn simpel verkrijgbaar bij de supermarkt of staan bij de basisvoorraad op de keukenplank thuis. Dit geldt overigens waarschijnlijk niet voor de glittersuiker en decoratiestiften die gebruikt worden in een paar recepten.

Een uitnodigend boekje om met kinderen aan de slag te gaan.

Bakken met de Bijbel
20 recepten om de Bijbel te ontdekken met kinderen
Susie Bentley-Taylor & Bekah Moore
2017, uitgeverij Royal Jongbloed
64 blz., €12,95
ISBN 9789085 433446