Afbeelding
Foto:

Eenzaamheid op Goeree-Overflakkee (3)

'Het klinkt misschien hoogdravend, maar de 55+-Club verrijkt je leven'

OUDDORP – "Begin je haast al?" Die vraag kreeg Tineke Voogd regelmatig, zo aan het eind van de zomer. Het geeft aan dat er genoeg mensen zijn die uitkijken naar de activiteiten van de 55+-Club. Misschien ook wel omdat ze zich eenzaam voelen in de weken dat er geen programma is. De 55+-Club, waarvan Tineke Voogd de voorzitter is, brengt senioren in Ouddorp samen. Ze zijn creatief, doen een spel, eten samen, krijgen interessante informatie te horen of trekken er met de fiets op uit. Het is ook gezellig. "Vaak is het moeilijk om de pauze beëindigd te krijgen. Een kippenhok is er niets bij…"

Door Kees van Rixoort, foto's: 55+-club

De 55+-Club is al bijna elf jaar een succes. Het begon toen een stuk of wat actieve bewoners van Ouddorp de handen ineensloegen en met behulp van wat nu Stichting ZIJN is een activiteitenprogramma in elkaar zetten. Daarbij was rekening gehouden met voldoende variatie: de activiteiten waren recreatief, educatief, informatief of sportief.

Maar er stond niet elke week wat op het programma. De ene week was er een activiteit, de week erop bleef het bij koffiedrinken. Toen bleek dat de bezoekers in de eerste plaats voor de activiteiten kwamen en het bij het koffiedrinken een beetje lieten afweten, schakelden de organisatoren over op een programma met elke week een activiteit. Inmiddels bevat een seizoen zo veel vaste onderdelen en zijn er zo veel ideeën, dat niet alles in één jaar aan bod kan komen. Een luxeprobleem, zullen we maar zeggen.

Een grote groep vrijwilligers – nu circa zeventien – weet vanaf het begin animo te wekken voor de bijeenkomsten in De Dorpstienden én mensen met een verhaal of een aantrekkelijke activiteit te interesseren. Denk aan de huisarts die iets vertelt over bijvoorbeeld blaasontsteking, de yogadocente die aan de slag gaat met een groepje bezoekers, iemand uit de zorg die het thema dementie aansnijdt, de notaris die het erfrecht toelicht of – komend seizoen – de begrafenisondernemer die uitleg komt geven over zijn werk.

Sponsors

Tineke Voogd, die drie jaar bij de 55+-Club betrokken is, stelt het programma samen en probeert sponsors te werven. Dat lukt allebei vrij goed, al klopt ze ook weleens tevergeefs bij een potentiële sponsor aan. Alle medewerking is er wel van bijvoorbeeld John de Wit Assurantiën, Albert Heijn, de Jumbo en Hotel Akershoek. Een andere belangrijke 'sponsor' is Stichting ZIJN, die de huur van het zaaltje in De Dorpstienden betaalt. Naast Tineke Voogd verzet Joke van Dam veel werk voor de club. "Zij doet het werk en regelt de financiën", aldus de voorzitter.

Wat staat er zoal op het programma op die woensdagmiddagen tussen half september en eind mei? En wat is het populairst onder de bezoekers? "Bingo, daar zijn ze gek op", zeggen Voogd en Van Dam bijna in koor. "En als het poters eten is, komen er gerust honderd mensen. Dan gaat de schuifwand open, omdat we twee zalen nodig hebben." Eten is trouwens altijd populair. De poteravond is top, maar ook mosselen, stamppotten, snert of chinees eten trekt veel mensen. Hetzelfde geldt voor een middagje lombokkers pellen.

Tradities

"Het is moeilijker om ze aan het bewegen te krijgen", zegt Tineke Voogd. "Wel is er een clubje dat elke week komt koersballen. En we organiseren ieder seizoen twee fietstochten. Dan rijden we bijvoorbeeld naar de Landwinkel in Stellendam. We nemen koffie met gebak en daarna fietsen we weer terug. Die fietstochten zijn wel een traditie." Joke van Dam, lachend: "Zo zijn er wel meer tradities in het programma. Als we er geen eten op zetten, hebben we oorlog." Een mooie traditie is ook de jaarlijkse bowlingwedstrijd in De Staver te Middelharnis. Die trekt steevast rond de dertig belangstellenden.

Omdat de kosten altijd worden gedeeld onder de deelnemers – afgezien van de sponsoring – proberen de organisatoren de prijzen in de hand te houden. Iedereen moet mee kunnen doen, is het idee, ook als de portemonnee minder dik is. Voor dure uitstapjes met een lunch en een diner moet je daarom niet bij de 55+-Club zijn. Een middagje van de straat kost minimaal 2 euro, voor de koffie.

Sokken, sjaals

De club denkt ook aan anderen. In het verleden breiden deelnemers capes voor baby's die in een kliniek in Ethiopië ter wereld komen. Voor een ander goed doel is er komend seizoen een handwerkmiddag: sokken, sjaals en mutsen voor Roemenië.

Volgens Tineke Voogd en Joke van Dam trekken de bijeenkomsten op woensdagmiddag altijd een vaste kern van bezoekers. Daar zitten ook veel autochtone Ouddorpers bij, zowel kerkelijke als niet-kerkelijke. De vrouwen zijn in de meerderheid, maar de mannen laten het zeker niet afweten: twee derde tegen een derde. De vaste kern bestaat voor een deel uit de koersballers, die hun sportieve activiteiten al dan niet combineren met het clubprogramma.

De meeste deelnemers van de 55+-Club zijn zeventigers, maar de activiteiten trekken ook meerdere tachtigers naar De Dorpstienden. Zou de club een rol spelen bij het bestrijden van eenzaamheid. Tineke Voogd moet even nadenken. Dan zegt ze: "Ik denk het wel. Anders krijg ik niet de vraag of het haast alweer begint." De club kijkt ook om naar de deelnemers: een kaartje op je verjaardag, een telefoontje in geval van ziekte…

Duidelijk: via de bijeenkomsten van de club kom je onder de mensen, doe je contacten op, leer je wat, ben je lekker bezig en kom je in beweging. Maar hoe bereik je de ouderen die echt eenzaam zijn en de figuurlijke drempel van De Dorpstienden misschien te hoog vinden? Dat valt nog niet mee. Een poging van Tineke Voogd en Joke van Dam, die de 55+-Club in Ouddorp samen met een enthousiaste groep vrijwilligers vormgeven: "Onze activiteiten voegen iets toe aan je leven. Ze – het klinkt misschien een beetje hoogdravend – verrijken je leven. We hebben mensen aan tafel gehad die voor het eerst sinds de kleuterschool een roosje boetseerden. We hebben ook echte Ouddorpers gehad die voor het eerst een wandeling door de Kleistee maakten…"

Begin je haast al? Jazeker, de 55+-Club is woensdag 13 september weer voor het eerst bij elkaar geweest. Een mooi, gevarieerd seizoen staat voor de deur. Voor alle senioren.

<foto's>

Activiteiten van de 55+-Club.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding