Met raad en daad

Mierenbestrijding

Hoe kun je mieren bestrijden? Het mierenpoeder dat in de handel is, verjaagt de mieren van het nest, maar ze komen ook zo weer terug. Help ons, we hebben een mierenplaag.

U bent dus al op zoek gegaan naar het nest, maar misschien zijn er nog meer nesten? Nesten kunt u o.a. aantreffen in bloembakken, onder tegels en in borders. Ondiep liggende nesten kunt u begieten met kokend water en bij minder goed bereikbare door er een flinke lading daarvoor geschikt insecticide in te spuiten. Bind dan wel een natte doek voor neus en mond. Een aantal nesten kunt u vinden, door de loop of vlucht van de mieren te volgen. Voorts kunt u de rest van het jaar de in en uit lopende mieren verdelgen met een zelf eenvoudig te maken middeltje. Haal bij de drogist 100 gram (fijne) borax en een 50 gram bloem zwavelpoeder. Vermeng die heel goed met 100 gram poedersuiker en strooi dat bij droog weer 's avonds uit waar de mieren geregeld lopen. Herhaal dit enkele avonden. Als er later nog eitjes uitkomen, strooit u opnieuw zo'n mengseltje uit in de loop van de dan binnendringende mieren. Houd wel uw kinderen en huisdieren ver van de plaatsen waar u dit goedje deponeert. Wees verder zo verstandig, nergens etensresten en kruimeltjes te laten liggen. Verder kunt u nog afrikaantjes, goudsbloemen of tomatenplanten in uw tuin planten, want mieren zijn geen liefhebbers van de geur van die planten en blijven er in den regel ver vandaan. Een mierennest onder een stoep verdwijnt soms als u een paar tenen verse knoflook onder een tegel legt. Besprenkelen met petroleum wil ook helpen. Verder zijn er plantaardige middeltjes in de handel die niet doden, maar de mieren doen verhuizen.

Mollenverjager?

We hadden een plant gekocht als 'anti-mol'. Door de stank zouden mollen verjaagd worden. We hebben niet de indruk dat het echt helpt. Maar het geeft in ieder geval een prachtige bloem. We hebben vorig jaar de wortel bewaard en hebben nu deze bloem. Weet u de officiƫle naam en zou het tegen mollen kunnen werken?

Deze plant met de fraaie bloemen is de tuingloxinia (Incarvillea delavayi) Ze wordt 50 tot 60 cm hoog en bloeit vanaf circa eind april tot in juli met donkerroze trompetvormige bloemen. De plant kan in een vaste plantenborder gepot worden, op een zonnige standplaats. De plant staat in de literatuur niet bekend als een mollenverjager. Wel de bekende keizerskroon en de kruisbladwolfsmelk. Mollen houden nu niet bepaald van sterke geuren daarom legt men wel knoflook, mottenballen of een doek met terpentijn of ammoniak bij de ingang van een mollenstelsel. Ook zijn er speciale sterk geurende producten tegen mollen te koop.

Hazelnootraadsels

Wij hebben in een bos hazelnoten geraapt, wel zes kilo. Moeten die noten eerst nog een poosje drogen? Hoe lang en waar? Licht of donker? Warm of koud? We hopen dat u het antwoord weet.

Als hazelnoten van de boom vallen, zijn ze meestal wel rijp en kunnen ze zonder enige bewerking gegeten, of verkocht resp. voor verdere bewerking gebruikt worden. Worden er noten van de boom geplukt, dan is het mogelijk dat die nog niet rijp zijn. Maar u hebt ze (op)geraapt, dus u hoeft ze niet te drogen. Bewaren kunt u ze in een plastic zak in de koelkast. Lang bewaarde hazelnoten worden donkerder bruin.

Waarom Rebecca?

Graag zou ik de betekenis van de naam Rebecca weten.

De meeste voornamenboeken vermelden alleen de herkomst van deze Joodse naam zonder de betekenis te verklaren, of geven wel enkele mogelijkheden, maar geven toe dat de geleerden daar niet zeker van zijn. De Bijbelse encyclopedie van prof.dr. F.W.Grosheide e.a. houdt het er echter op, dat de Hebreeuwse voornaam Rivka, waarvan Rebekka (met kk) is afgeleid, op verbinding of band kan duiden. Zij was de dochter van Bethuel en Laban's dochter, werd de vrouw van Isaak (Gen.24), en moeder van Ezau en Jakob. Haar naam wordt in christelijke gezinnen niet graag gekozen, omdat zij haar man bedroog door haar lievelingszoon Jakob voor de eerstgeboren Ezau te doen doorgaan (Gen.27).