Afbeelding
Foto:

Schoolstrijd

De scholen zijn al weer begonnen. Misschien vind je dat heel normaal. En dat de juf of meester elke ochtend begint met gebed en een bijbelvertelling ben je gewend.
Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend geweest. Daar is een strijd voor gevoerd. Een schoolstrijd! Nu, in het jaar 2017, is het 100 jaar geleden dat er vrijheid van onderwijs is. Vanaf 1917 krijgen alle scholen evenveel geld van de overheid. Daarvoor was dat niet zo. Toen kregen alleen de openbare scholen geld. De mensen die hun kinderen christelijk onderwijs wilden geven moesten dat zelf betalen. Dat kostte een heleboel geld en daardoor konden ook niet alle kinderen naar zo'n bijzondere school.

Marian Schalk heeft hierover een erg leerzaam en leuk boek geschreven. Het verhaal gaat over de groep van Thomas. Hij gaat met zijn groep 7 van de christelijke basisschool 'de Hoeksteen', meedoen aan een wedstrijd voor scholen in het dorp. De winnaar mag met de hele groep aanwezig zijn bij de opening van een bijzondere capsule, die gevonden is tussen twee muren van een oude school. Ook krijgt de winnende groep een schoolreis aangeboden.
De kinderen krijgen voor de wedstrijd allerlei opdrachten te doen en moeten daarom extra goed opletten tijdens de geschiedenislessen over de schoolstrijd.
Intussen heeft Thomas het niet zo makkelijk, omdat een paar jongens van de openbare school hem steeds lastigvallen op weg naar school.

'Hé slome, je bent laat vandaag! Als je per se naar die bijzondere school van jullie wilt, moet je echt vroeger van huis!' De langste jongen zet zijn voeten wijd en verspert het fietspad naar de brug. Zijn vriend blijft tegen de reling van de brug staan Hij houdt zijn hand open en gebaart dat Thomas er iets op moet leggen. Vooral niet laten merken dat je bang bent, zegt een stem in zijn hoofd. Maar zijn handen glijden bijna van zijn stuur en zijn adem bonkt in zijn keel.
'Ga weg, joh! Ik moet erlangs'.
'Ja, maar eigenlijk moet je voor deze brug betalen, dat weet je toch wel? 'zegt de blonde jongen met een gemaakt deftige stem.
Betalen? Dat zouden ze wel willen! Maar doet hij dus echt niet…

Is zijn school eigenlijk bijzonder? Ja, misschien wel. Ze hebben best een nieuw en mooi gebouw en digi-borden. De school van die jongens is al wat ouder. Zij zitten op 'het Palet'.
Zou die school ook meedoen met de wedstrijd? En ja, groep 7 van het Palet doet ook mee. Maar Thomas wil persé winnen! Hij zal ze eens een lesje leren.
Maar is Merel eigenlijk wel te vertrouwen? Zij zit bij die jongens op korfbal. Ze zal toch geen antwoorden doorbrieven? Thomas vertrouwt het allemaal niet zo.
Het wordt een actieve en spannende wedstrijd. De groep van Thomas vindt ook nog een heel bijzondere munt: een nachtkwartje. Om te weten wat dat is, zal je het boek zelf moeten lezen.

Al lezend leer je heel veel over de schoolstrijd. Je leest dat de school van Thomas niet bijzonder is vanwege het mooie gebouw en de nieuwe materialen. Het bijzondere zat in andere, belangrijker zaken.
Het boek ziet er aantrekkelijk uit. Tussendoor staan kadertjes met informatie en weetjes. Verder bevat het boek grappige tekeningen van Daan van Oostenbrugge.
Dit boek is speciaal geschreven voor de herdenking van 100 jaar onderwijsvrijheid in het jaar 2017. Het is bedoeld om zelf te lezen, maar ook om in te zetten op scholen bij een lessenserie op over de schoolstrijd. Voor jongens en meisjes vanaf ongeveer10 jaar.

Pagina's: 144
Prijs:        €9,95
ISBN:        9789402902570
Uitgeverij: de Banier