Jan de Pree bij zijn schuur:
Jan de Pree bij zijn schuur: "Hoe kunnen die windprojecten goedgekeurd zijn?" Foto: Kees van Rixoort

'We komen hier in een industriegebied te wonen'

OUDE-TONGE – Schrap de geplande windparken Blaakweg, Suyderlandt en Anna Wilhelminapolder. Zet de windmolens van het bestaande windpark Battenoord stil en ontmantel de boel. Beëindig direct de werkzaamheden aan windpark Krammer. Dat eisen bewoners van de Oudelandsedijk in Oude-Tonge, die vinden dat er sprake zal zijn van een forse overschrijding van het maximaal toelaatbare geluidsniveau voor woongenot als deze eisen niet worden ingewilligd.

Door Kees van Rixoort

Woordvoerder van de bewoners aan de Oudelandsedijk is Jan du Pree, bewoner van de historische boerderij Bouwlust. "Wij zijn het zwaarst getroffen", zegt hij. "Ik ben niet tegen windmolens, hoor, maar waarom moeten ze allemaal hier staan? Het zou van solidariteit getuigen als er ook een paar bij bijvoorbeeld Ouddorp en Dirksland komen. Nu is alles bij elkaar geplempt tussen Oude-Tonge en Battenoord."

Akoestisch onderzoek

De ogen van Jan du Pree gingen open nadat hij een akoestisch onderzoek had laten uitvoeren naar lawaai van het wegverkeer. Van de resultaten is hij flink geschrokken. Du Pree gaf een ingenieursbureau opdracht voor het onderzoek omdat hij plannen heeft met Bouwlust, vooral met de grote zwarte schuur achter zijn woonhuis.

"Vanaf 2010 ben ik bezig een herbestemming te zoeken om met het oog op mijn pensionering aanvullende verdiensten te genereren. We hebben gedacht aan bebouwing voor een bed and breakfast. Maar we zijn uitgekomen op het creëren van twee wooneenheden in de schuur. Die is karakteristiek, een sieraad voor het landschap, en die mag niet weg. Het college is in principe akkoord met ons plan. Wel moest ik een akoestisch onderzoek laten uitvoeren, omdat Bouwlust op minder dan honderd meter van de N59 staat."

Uit dat onderzoek komt naar voren dat het wegverkeer tot 62 decibel aan lawaai produceert. De voorkeurswaarde is 48 decibel en de maximaal toelaatbare grenswaarde voor wegverkeerslawaai is 53 decibel. "Daar zitten we dus al boven. Als ik wooneenheden in mijn schuur wil realiseren, zijn er maatregelen nodig, zoals een geluidsscherm of de indeling van de woningen zo aanpassen dat de meest geluidsgevoelige ruimtes het verst van de weg komen te liggen."

Voorbij het maximum

Dat is wat Du Pree 'het woonverhaal' noemt. Het zette hem aan het denken. "Wacht eens even, we hebben hier niet alleen te maken met het geluid van de N59 en de Oudelandsedijk, die ook 44 decibel produceert, maar ook nog met een windpark en vier windparken die erbij komen. En dat terwijl er alleen sec tegen het lawaai op de N59 al maatregelen nodig zijn. We zitten hier nu al voorbij het maximum."

Het geplande windpark Blaakweg gaat 46 decibel geluid voortbrengen, het eveneens geplande park Suyderlandt 41 decibel. Het vernieuwde windpark Battenoord produceert 40 decibel en het windpark Krammer, dat in aanbouw is, genereert volgens Du Pree ook minimaal 40 decibel. "De dichtstbijzijnde turbine van Blaakweg komt op ruim 600 meter van mijn huis, dichtbij dus. De afstand tot de eerste molen van windpark Battenoord is een kilometer. Daar hebben we al geluid van. En slagschaduw, we moeten de gordijnen dichtdoen als die molens draaien."

Je kunt al die decibellen niet zomaar bij elkaar optellen. Er is een ingewikkelde logaritmische berekening nodig om tot de daadwerkelijke geluidsbelasting te komen. Voor het deel van de Oudelandsedijk waar Jan du Pree woont komt dan 65 decibel uit de bus: 62 van het wegverkeer op de N59 en 3 van de windparken. De conclusie van Du Pree: "65 decibel is een saneringswaarde."

Stevige vraagtekens

Maar hoe heeft het zover kunnen komen? De bewoner van Bouwlust zet stevige vraagtekens bij de totstandkoming van de windplannen in zijn omgeving. "Ik loop hier nu toevallig tegenaan omdat ik zelf een akoestisch onderzoek moest laten uitvoeren. Hoe kunnen die windprojecten goedgekeurd zijn? Hebben de initiatiefnemers wel betrouwbaar akoestisch onderzoek laten uitvoeren? Is de toetsing door het gemeentebestuur wel zorgvuldig geweest? Heeft de gemeenteraad onze belangen wel goed behartigd?" Een grondig onderzoek is op zijn plaats, zo luidt de boodschap.

De gemeenteraad buigt zich spoedig over de aanvragen voor de windparken Blaakweg en Suyderlandt. Du Pree, die van plan is te gaan inspreken bij de raad, hoopt dat er dan een streep gaat door deze parken. Verder gaan hij en andere bewoners van de Oudelandsedijk ervan uit dat het niet anders kan dan dat de uitkomsten van het akoestisch onderzoek ertoe leiden dat het opgeschaalde windpark Battenoord wordt stilgelegd en ontmanteld en dat de bouw van windpark Krammer onmiddellijk wordt gestaakt.

In één klap teloor

Volgens Jan du Pree is het geluid – "Sonoor gebrom als van een vliegtuig in de verte, met een klap van de wieken" – niet het enige probleem. Hij noemt daarnaast de slagschaduwen en het visuele effect op de polder. "Dat is fenomenaal. Vanaf de Haringvlietbrug kun je de torens in aanbouw bij de Krammer al zien. Was dat bekend toen de plannen op tafel kwamen? Wie gaat nog een huis kopen op een plek waar vijftig windmolens bij elkaar staan? Driehonderd jaar of meer hebben we de omgeving hier open kunnen houden en kunnen genieten van de vergezichten. Dat gaat nu in één keer teloor. We komen hier in een industriegebied te wonen."