Voorlopig volop herfstweer

De bezem ging flink door de atmosfeer de afgelopen week en met name het weekend zal flink nat worden. Richting het vorige weekend zag het er nog naar uit dat er een reƫle mogelijkheid zou zijn op zeer warm nazomerweer rond half september met maxima tot zelfs 30 graden, maar dit scenario is van de baan.

Weermodellen hebben van dag tot dag moeite om met degelijke prognoses te komen in deze tijd van het jaar. Extra-tropische cyclonen aan de andere kant van de Atlantiek verstoren deze weermodellen soms. Daarom verschijnt er de ene dag een hoogzomers scenario op die weerkaarten voor de middellange termijn, terwijl nog geen dag daarna een diepe depressie boven de Noordzee wordt ingetekend. De koersrichting (in het eventuele traject over de oceaan naar West-Europa) van dergelijke ex-tropische cyclonen is bepalend hoe de weermodellen daarmee omgaan. Stel dat er berekend wordt dat zo'n cycloon voor anker gaat op 800 kilometer west van Frankrijk, heeft dat een diepe zuidelijke stroming tot gevolg richting Nederland met subtropenwarmte. Indien de depressie juist doortrekt naar Schotland volgt sterk wisselvallig weer in Zuidwest-Nederland.

Die diepe depressie gaat het overigens ook worden deze keer en wel vanaf vrijdag en in het weekend. Ook daarna (de hele komende week) krijgen we nog regelmatig met omvangrijke depressieperikelen te maken. Het roer is dus drastisch omgegaan en vooral in het weekend en ook nadien vallen er pittige herfstbuien. De woensdag was nog relatief droog evenals de donderdag, maar vooral vrijdag regent het intensief door.
Er kan regen van betekenis gaan vallen en te denken valt aan zo'n 30 millimeter tot maandag in het zuidwesten van de provincie Zuid-Holland met wellicht uitschieters tot dik in de 40 liter water de meter.

Veel wind lijkt er niet te komen vooralsnog daar de depressiekernen relatief dichtbij zullen liggen. Alleen op vrijdag kan er even een krachtige wind komen staan op de toch al windgevoelige westerstranden. Vooral de buien in het weekend kunnen vergezeld gaan van onweer en hagel. De bovenlucht koelt af. Het relatief warme zeewater van de Noordzee kan de buien nog wat extra voeden. Komende week zal het dus niet veel beter worden: rond 11 september wordt een diep lagedrukgebied voor de Nederlandse kust ingetekend met mogelijk zelfs kans op een eerste korte storm op de westkust!