Battenoord, 65 jaar na de Ramp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op 1 februari 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De destijds getroffen regio zal op meerdere manieren stilstaan bij dit 'jubileum'. Er zijn bijvoorbeeld ook plannen voor een tijdelijke tentoonstelling in Battenoord.

De tentoonstelling is een initiatief van Willem van der Ham en Joep Schellekens. De eerste ontwikkelde eerder wandel- en fietsapps langs plaatsen die herinneren aan de Ramp op Goeree-Overflakkee. Ook verschijnt van zijn hand een boek waarin ooggetuigenverslagen een belangrijke rol spelen. Joep Schellekens was betrokken bij de realisering van de Canon van Nederland-presentatie, die vanaf 23 september is te zien in het Openluchtmuseum te Arnhem ('van hunebed tot heden').
Een van de canonvensters is de Watersnoodramp, waarmee de link met de tijdelijke tentoonstelling in Battenoord direct duidelijk is. "We willen de geschiedenis dichterbij brengen dan ooit", aldus Schellekens.
Het plan is om het oorspronkelijke huis van de havenmeester van Battenoord te gebruiken als tentoonstellingsruimte. Daar zijn, zo is de bedoeling van de initiatiefnemers, foto's te zien en ooggetuigen te horen. De hoogte van het water op 1 februari 1953 wordt gemarkeerd en er komen informatiepanelen bij het nog overgebleven authentieke stukje dijk. Daarnaast moet het mogelijk zijn een wandelroute te lopen, begeleid door de zogenoemde Watersnoodambassadeurs. De tijdelijke tentoonstelling in het huis van de havenmeester, middelpunt van tragische gebeurtenissen in 1953, is gepland van februari tot augustus 2018.
Onder andere de gemeente Goeree-Overflakkee en het Watersnoodmuseum zijn bereid het initiatief te ondersteunen. Om de begroting rond te krijgen zijn fondsen en ondernemers aangeschreven. Ook is een bijdrage gevraagd van de provincie Zuid-Holland. Dit in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. In oktober nemen Gedeputeerde Staten een besluit over de subsidies voor projecten binnen de zeven Erfgoedlijnen in de provincie.