Met raad en daad

Vijver ontgroenen

Ik heb een vijver van ongeveer 6m3 met een zes koikarpers erin en geen waterplanten. Deze is gelegen in de volle zon. De vijver heeft een driekamerfilter en een UV lamp van 36 watt. Het water wordt ter verversing ongeveer 3x per uur aangeboden aan het filter en de lamp. Volgens het tuincentrum voldoen de waterkwaliteit bij de testen. Probleem: De vijver is troebel en het water kleurt groen gedurende het gehele jaar. Zelfs is de vijver deze winter niet helder geworden. Graag zou ik een advies willen hoe de vijver helder te krijgen?

Het streven van iedere vijverliefhebber is om het water zo helder mogelijk te houden. Maar hoe komt het toch, dat de vijver van de ene tuinliefhebber zo helder is, en bij de ander het water troebel en net zo groen is als het gras? Allerlei aspecten zorgen er samen voor dat een vijver op een natuurlijke manier helder, doorzichtig water heeft en houdt. Wanneer nu een van die aspecten wordt weggehaald of verstoord, kan er een kettingreactie ontstaan en wordt het kwetsbare, biologische evenwicht verbroken. Een grote hoeveelheid algen in een vijver duidt meestal op een te hoog gehalte aan voedingsstoffen. Deze stoffen komen in het water door bijvoorbeeld bladafval. Belangrijk is dus om te zorgen dat er zo min mogelijk blad en andere rottende stoffen in het water terechtkomen. Maar ook de wind kan algensporen aanvoeren. Helaas zijn algen eigenlijk nooit helemaal uit te bannen. U bent al bij een tuincentrum geweest, de waterkwaliteit voldeed bij de testen. Maar hoe diep is uw vijver? Het waterleven wordt sterk beïnvloed door snel afwisselende hoge en lage temperaturen. Dit is vooral het geval in ondiepe vijvers. U schrijft dat uw vijver in de volle zon ligt en dat er geen waterplanten zijn. Temperatuurswisselingen doen zich dan juist sterker voor. Het zou kunnen helpen om langs de oever grootbladige planten te zetten die voor wat schaduw kunnen zorgen en ook niet zuinig te zijn met onder-waterplanten. Hoe zijn de randen van de vijver? Het is aan te bevelen de randen hoger te maken dan de omliggende grond, zodat er geen aarde in de vijver zal stromen als het regent.

Mosbestrijding

Op het grind voor mijn huis groeien plakkaten mos. Eerst was dat een plakkaat en nu zijn het er vele, waardoor het grind overwoekert dreigt te geraken. Wat kan ik hier aan doen?

Wacht eerst een periode van vijf droge dagen af en sproei in die tijd niet in de buurt van het grind. Na zo'n periode van droogte ligt het mos namelijk vrij los. U kunt dan met een schoffel de onderlaag losmaken en het opliggende mos verwijderen. Bij een tuincentrum kunt u vervolgens een speciaal mosdodend middel halen, dat doodt de nog aanwezige sporen van het mos zodat het langere tijd wegblijft. Op den duur is echter nieuwe mosgroei niet te vermijden. De sporen kunt u ook bestrijden met chloor. In een emmer met 10 liter water doet u ca. vijf eetlepels chloor of glorix. Het chloor verdampt nadat het de algen en de evt. aanwezige sporen van mos gedood heeft. Het veroorzaakt geen schade aan evt. planten naast het pad, zoals andere bestrijdingsmiddelen wel eens doen. Maar de schoffelmethode heeft onze voorkeur, omdat er dan geen chemicaliën in ons milieu terechtkomen.

Temperatuur op stapel

Drijven de grote witte stapelwolken op een luchtlaag van een bepaalde temperatuur? En is de temperatuur boven die wolken lager?

De witte of grauwwitte stapelwolken (Cumulus) ontstaan uit opstijgende waterdamp en vochtige lucht en hangen dan in de regel tussen de 500 en 6000 meter hoogte. Doordat de vochtige lucht omhoog gaat, daalt de temperatuur en vindt condensatie plaats. De temperatuur is afhankelijk van klimaat, weersgesteldheid, hoogte e.d. maar uiteraard is die boven een opstijgende wolkenlaag altijd lager dan er onder.

Nachthok?

Ik heb in mijn volière met vier kanaries, twee zebravinkjes, twee sijsjes en een nachtegaal een nachthok gemaakt, maar mijn vogels gaan daar 's avonds niet in. Ze blijven in de volière zitten. Wat heb ik fout gedaan?

Deze vogels hebben geen nachthok nodig. U kunt er wel een broedhokje van maken, maar dat kan stukken kleiner. Koop eens zo'n handig boekje over de verzorging van deze diertjes, dan kunt u ook lezen aan welke eisen een volière en een broedhokje moeten voldoen.