KNMI weerkaart van de ramp van 1953.
KNMI weerkaart van de ramp van 1953. Foto:

Week van het Weer bij Watersnoodmuseum

OUWERKERK – Het klimaat verandert en wereldwijd hebben we regelmatig te kampen met extreme stormen. Kijk naar de orkaan Harvey die in Houston (Texas) zorgt voor enorme wateroverlast. Volgelopen straten, grote schade, geen elektriciteit, onbewoonbare huizen en dodelijke slachtoffers. Door weersverwachtingen kunnen er bij extreme weerssituaties tijdig de juiste maatregelen worden getroffen en kunnen de gevolgen bij overstromingen worden beperkt. De 'Week van het Weer' haakt in op dit onderwerp en is een uniek evenement dat plaatsvindt van 11 t/m 17 september 2017 in het Watersnoodmuseum. Deze week zijn er volop lezingen, presentaties, workshops en rondleidingen in het museum, geheel in het teken van het weer.

Het weer: 1953 tot heden. In de nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 trok er een langdurige storm over het Noordzeegebied. Vele overstromingen volgden in Nederland, maar ook in omringende landen. Voormalig meteoroloog van het KNMI én vrijwilliger van het museum Ton Donker geeft een 'Weerklasje' over de weersomstandigheden tijdens de ramp van '53.
De dreiging van water kan ook vanuit het binnenland komen, denk aan het feit dat er in '95 bijna dijkdoorbraken waren in Nederland. Hierover komt u meer te weten tijdens de lezing van Rob Groenland, meteoroloog en expert op het gebied van extreem weer bij het KNMI. Daarnaast vertelt hij over de klimaatscenario's van het KNMI.
Tijdens de Weer van het Weer komt ook de actualiteit ruimschoots aan bod. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten vertelt over extreem weer en zijn bijzondere stormchases in Duitsland en Frankrijk. Hij laat onder andere foto's en films zien van de zware onweersbuien die hij zelf meemaakte tijdens zijn reizen.
Erwin Kroll, voormalig weerman van het NOS journaal, komt speciaal voor de Week van het Weer naar het Watersnoodmuseum. Hij geeft zijn kijk op klimaatverandering, maar zal ook terugblikken naar het weer van '53. "Een ramp als 1953 leert ons een les. We moeten een ramp niet zomaar laten gebeuren. Het leert ons dat als wij niet opletten en niet alert zijn dat er iets kan gebeuren waardoor wij als het ware machteloos komen te staan.", aldus Erwin Kroll.
Erwin Kroll zal ook workshops over weer verzorgen voor kinderen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld antwoord op de vraag: 'Wat kun je eigenlijk afleiden van weerkaarten?' Zijn ervaringen als weerman bij de NOS gebruikt hij ook om tips en tricks te geven voor het geven van een presentatie. Hoe gaan de kinderen bijvoorbeeld om met zenuwen? En hoe kunnen ze een verhaal op boeiende wijze overbrengen?
Voor de Vrienden van het Watersnoodmuseum is er een speciale dag georganiseerd op zaterdag 16 september in het Watersnoodmuseum: de jaarlijkse Vriendendag. De Vrienden van het Watersnoodmuseum dragen financieel bij aan nuttige projecten en voorzieningen voor het museum. Zij mogen als dank het hele jaar door het museum bezoeken en krijgen jaarlijks een uitnodiging voor de Vriendendag. Dit keer staat er een lezing van Erwin Kroll op het programma van de Vriendendag.
Opening Code Rood Tijdens de Week van het Weer wordt het nieuwe tentoonstellingsonderdeel Code Rood geopend in het Watersnoodmuseum. Code Rood vertelt het verhaal over de (weers)omstandigheden tijdens de ramp van '53 en de gevolgen voor het hele rampgebied. Het nieuwe tentoonstellingsonderdeel wordt geopend door Erwin Kroll.
Zie voor meer info: www.watersnoodmuseum.nl

Weerman Erwin Kroll