Afbeelding
Foto:

25 gezangen bewerkt voor piano

Van de componist Arie Loonstra ontvingen we een nieuwe bundel met 25 gezangen voor piano. 50 koraalbewerkingen, gebaseerd op de melodieën van 25 gezangen.

De componist

Arie Loonstra (1961) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem. Verder ontving hij interpretatiecursussen van Harald Vogel, Jean Boyer en Jos van Immerseel. Hij is de eerste organist die alle 150 Psalmen in volgorde op cd vastlegde met zijn project 'De 150 Psalmen in Franse stijl.' In 1996 voltooide hij zijn korenproject 'Liederen Sions': een cd met een cantate over de gedichten van MacCheyne. In mei 1999 zag zijn derde grote project het levenslicht: 'De 12 Enige Gezangen'. In augustus 2000 begon Arie Loonstra, geïnspireerd door ingrijpende gezinsomstandigheden, met het componeren van een vervolg op 'Liederen Sions.' Het tot nu toe laatste project is een vervolg op 'Liederen Sions' en 'Kinderen Sions' en heet 'Poorten Sions.'

De inhoud

De bundel bevat 50 koraalbewerkingen, gebaseerd op de melodieën van 25 gezangen en geschreven voor piano. Deze gezangen zijn allen afkomstig uit de 'oude bundel 1938'. Denk hierbij aan de melodieën van: 'Beveel gerust uw wegen', 'De Heer is mijn Herder' en 'Vaste rots van mijn behoud'.
Van elke melodie zijn twee bewerkingen gemaakt. De eerste is een makkelijke en de tweede een moeilijke bewerking. Hierdoor varieert de moeilijkheidsgraad tussen de eerste pianolesboekjes en de mazurka's van Chopin.

Gevarieerd

Als uitgangspunt voor de compositie wordt de gehele koraalmelodie genomen. Dat is prettig om te spelen en er ontstaat een afgeronde bewerking. Aanwijzingen voor de dynamiek zijn door Loonstra nauwelijks aangebracht, omdat dit afhankelijk is van het karakter van het couplet. Aangezien het boek ook als studiemateriaal kan worden gebruikt, zijn deze aanwijzingen wel van meerwaarde voor de lespraktijk.
De composities zijn voorzien van vingerzettingen. Voornamelijk bij de 'knelpunten' van een bewerking. Een gevarieerde bundel met bewerkingen in triolen, melodie omspelingen en bewerkingen waarin de melodie in de sopraan, tenor of alt ligt.

Voor thuis en in de lespraktijk

De inspirerende bundel is uitermate geschikt voor huiselijk gebruik en voor de lespraktijk. De componist laat in zijn voorwoord weten dat er wellicht nog een vervolgbundel komt. Hij geeft aan dat er achterin deze uitgave vier extra koraalbewerkingen opgenomen zijn, die stof bieden voor een vervolgbundel…

Middelharnis, Jaap Hollaar