Tamelijk zomers weer voorlopig

Opvallend is dat de periode rond 19-20 augustus vaak de hoogste zomertemperaturen oplevert in Holland. In 2009 werd het tot 37 graden in het zuidoosten van het land en ook de jaren daarna werden maxima opgetekend van meer dan 35 graden gedurende die laatste tien dagen van de augustusmaand. Dit jaar evenwel was het ronduit fris met afgelopen zondagmiddag soms maar 16 graden in de middag. Op woensdag persten we er zowaar nog een zomerse dag uit in een groot deel van het land. Met maxima tot 26-27 graden was dat de eerste zomerse dag van augustus en mogelijk ook de laatste op Flakkee.

Het lukt kennelijk niet meer om er een langduriger zomerse fase van te maken dit jaar. Dat heeft alles te maken met de voortdurende en voortvarende doorstroomdheid van de atmosfeer in West-Europa. Mooie afzonderlijke hogedrukgebieden komen er steeds maar niet aan te pas om de luchtstromen vanuit het westen, vanaf de oceanische kant een halt toe te roepen. Zo nu en dan komt er een tijdelijke uitloper van een hogedrukgebied aan te pas die vervolgens weer doortrekt op oplost. Gevolg is dat het bij ons niet meer dan enkele dagen mooi weer is alvorens een regen/buienstoring het zomerse weer wat doet afkalven.

Toch blijft het weer niet onaardig dit weekend en komende week met prima temperaturen tot royaal 20 graden. Met wat geluk blijft het meestentijds droog tot en met aanstaande maandag. Alleen zaterdag is gevoelig voor een enkele bui. De vraag is of die buien noordelijk genoeg komen om het ook in Zuid-Holland te laten regenen. Zaterdag kan het eerst nog even (zomers) warm worden trouwens. Mochten de wolken en de eventuele regen/buien eerder arriveren, halen we die grens van 25 graden niet meer op de Eilanden. Ook op zondag kan er eerst nog een bui vallen waarna het weer zo goed als droog blijft met de zon.

Vanaf eind augustus trekken de depressies waarschijnlijk toch weer aan het langste eind, als we het Amerikaanse weermodel erbij halen. Een fase met langdurig stabiel weer lijkt dus niet voor de hand te liggen voorlopig. Dinsdag passeert waarschijnlijk alweer een regenband.