Afbeelding
Foto:


Pauze

Dagboek voor de tussentijd
Atie Peet-Vreman
2017, uitgeverij Buijten & Schipperheijn
196 blz., € 14,95
ISBN 978-90-5881-953-6

Op verzoek van het jubilerende hospice Kuria in Amsterdam - de organisatie herdenkt deze periode haar 25-jarig bestaan - schreef pastoraal werker Atie Peet-Vreman dit dagboek met korte overdenkingen voor iedere dag, gedurende 12 weken aan de hand van een Bijbeltekst. Ook is er een aantal korte overdenkingen rondom de christelijke feestdagen opgenomen.
Naar aanleiding van een kort Bijbelgedeelte, schrijft Atie steeds een bondig stukje, aangevuld met een bijpassend gedicht of lied en een paginabrede kleurenfoto van de hand van Hennie Luchies.
In het voorwoord gaat de schrijfster in op het begrip 'pauze'. Het woord is oorspronkelijk afkomstig uit het Grieks en verwijst nadrukkelijk naar rust in de brede betekenis van het woord.
In een hospice is de levensverwachting van de bewoners meestal niet meer zo lang. Zij verkeren in een pauze en kunnen hun dagelijkse bezigheden van voorheen niet meer op dezelfde manier voortzetten. De tussentijd kan ruimte bieden voor een periode van bezinning.
De 'waarom' vragen kunnen zich opstapelen. De moeiten en het verdriet zijn groot. De schrijfster gaat wezenlijke vragen niet uit de weg!
Ze wijst daarnaast op het houvast dat de woorden van Mattheus 11 bieden. Het Griekse woord voor pauze verwijst ook naar de concrete uitnodiging aan alle vermoeiden en belasten die worden uitgenodigd om tot rust te komen bij God.
Op een eenvoudige, laagdrempelige manier mediteert Atie over diverse Bijbelgedeelten uit het Oude en Nieuwe Testament. Onderwerpen als afhankelijk zijn, keuzes maken, slapen, vrede en rust vinden bij God komen aan de orde. Op bladzijde 131 mediteert de schrijfster over Psalm 4. "Je kunt over van alles en nog wat wakker liggen. Zorgen, spanningen, onzekerheid, onrust. Je bent er moe van. Je kunt er tegenop zien dat het weer nacht wordt. Koning David weet er alles van. (…) "Hoe houd je dat vol?" "David zong: "ik kan gaan slapen zonder zorgen, want slapend kom ik bij U thuis" (Psalm 4:3 berijming 1973). In aansluiting hierop schreef dichter Arie Maasland: "Zij zoeken vreugde van beneden. / In brood en wijn, in hier en nu. / De mijne overstijgt het heden: / U laat mij slapen in uw vrede, / voor altijd dicht bij u."
Achterin is een tekstregister opgenomen en in het nawoord staat de algemeen directeur van Kuria, Jaap Gootjes, stil bij het feit dat Kuria als een van de eerste zelfstandige hospices van Nederland een wezenlijke bijdrage heeft mogen leveren aan de ontwikkeling van de palliatieve zorg in ons land.


+ Doorleefde teksten
+ Met paginabrede foto's