Het nieuwe VBOK-team, v.l.n.r.: Marjolein Struik, Marianne de Ruiter en Jolanda Schol. Foto: Adri van der Laan
Het nieuwe VBOK-team, v.l.n.r.: Marjolein Struik, Marianne de Ruiter en Jolanda Schol. Foto: Adri van der Laan Foto:

Nieuw eilandelijk team VBOK stelt zich voor

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) was eerder al aanwezig met een team op Goeree-Overflakkee. Recent is een nieuw team aangetreden, bestaande uit Marjolein Struik, Marianne de Ruiter en Jolanda Schol. Tijd voor een gesprek over de drijfveren van deze teamleden en de organisatie en de waarden waar ze voor staan.

Door Jolanda Driesse

Teamlid Marjolein Struik: "We willen er zijn voor iedereen op Goeree-Overflakkee die met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt. We bieden steun, een luisterend oor en verwijzen zo nodig door naar Siriz. De professionele organisatie Siriz is ontstaan uit de VBOK. Zij biedt hulpverlening rondom het maken van een keuze en biedt waar nodig de mogelijkheid tot opvang."
Het leidende motto van de ledenorganisatie VBOK is dat elk leven waardevol en kwetsbaar is. Het verdient zorg en bescherming, het ongeboren leven in het bijzonder.
Een belangrijk doel van de (eilandelijke) VBOK is de beschermwaardigheid van het ongeboren leven te promoten en een open gesprek aan te gaan met jongeren (en ouderen).
Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens debatteerbijeenkomsten waarbij voor- en tegenstanders van abortus onder leiding van een deskundige gespreksleider met elkaar in debat gaan. Het is de bedoeling dat het komend najaar eilandbreed een aantal van deze debatten worden georganiseerd.
Het is heel belangrijk om respectvol met elkaars denkbeelden om te gaan, aldus Marjolein. "We zijn er als VBOK voor iedereen - niet alleen voor christenen."
Daarnaast ziet de VBOK het als haar taak zich bezig te houden met preventie en een stukje bewustwording onder jongeren, onder meer door het geven van gastlessen op middelbare scholen.

Facebook

Marjolein verwijst voor de diverse activiteiten van de VBOK werkgroep op Goeree-Overflakkee naar de recent geopende Facebookpagina. Naast activiteiten op social media is het team van tijd tot tijd ook 'live' present.
"We zijn regelmatig aanwezig op jaarmarkten en braderieƫn. Zo zijn we op 2 september a.s. aanwezig op de jaarmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Middelharnis."
Om het werk van de VBOK te kunnen bekostigen, is het belangrijk dat donateurs en leden de stichting waar mogelijk steunen. "We willen binnenkort ook de eilandelijke scholen benaderen of ze door middel van een (eenmalige) actie ons werk willen steunen."

Babybox

Marjolein wijst nog op de speciale Babybox die zwangeren kunnen bestellen bij de VBOK. Bij deze gratis Babybox zitten inlegvelletjes met een korte uitleg over het werk van de stichting. Deze kunnen worden meegestuurd met de geboortekaartjes. Het kraambezoek kan vervolgens een vrijwillige gift in deze box doen.
Hulp in de vorm van het geven van tijd is ook zeer welkom. "We vinden het heel fijn als nieuwe vrijwilligers ons team willen komen versterken. Zo kunnen we een netwerk creƫren over het hele eiland."
Elke nieuwe vrijwilliger wordt door de VBOK goed voorbereid op de werkzaamheden door middel van een speciale cursus.

Laagdrempelig

Marjolein en haar teamleden hopen dat de bekendheid met het werk van de VBOK op Goeree-Overflakkee steeds meer toe zal nemen. "We willen een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor alle vrouwen en hun partners die te maken hebben met een onbedoelde zwangerschap. En we zijn er ook voor vrouwen die recent of langer geleden een abortus hebben gehad en hierover door willen praten."

www.vbok.nl